Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Familjen Olsson

"Det måste till mer hjälp"

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 17.46
"Förstår inte hur kommunen tänker"
(1:29 min)
Pappa Sören Olsson med sonen Ludvig. Foto:Privat

Örebro kommun säger nu att de ska göra vad de kan för att hjälpa familjen Olsson, som vårdar sin handikappade 21-årige son i hemmet. Mamma Yvonne berättar om en vanlig vardag.

– Ludde vaknar relativt tidigt och då behöver han hjälp i badrummet, han behöver hjälp om han har ångest, han behöver hjälp med frukosten och med att hitta nya kläder. Och så behöver han hjälp att passa tiden till taxin som kommer vid elva. Det är tänkt att han ska jobba fyra timmar per dag.

Familjen Olsson har fått hjälp av en jurist på ett assistansbolag, för att försöka få rätt mot Örebro kommun som har avslagit deras ansökan om en personlig assistent.

– Ludvig behöver omfattande hjälp både med det praktiska och med att kommunicera.  Han kan aldrig lämnas ensam, och skulle han lämnas ensam skulle det vara livshotande för honom. Jag kan inte förstå hur kommunen har resonerat. Det måste vara ett grundläggande behov att få överleva, säger juristen Elin Hallman.

Anders Nylén är chef för den enhet på Örebro kommun som har hand om frågor som rör LSS, Lagen om stöd och service till vissa personer.

Du hör att familjen vårdar sin son dygnet runt utan något stöd och någon ersättning. Är det acceptabelt?

-- Jag tycker att det självklart måste till mer hjälp. Jag har diskuterat med Vård och omsorg, och då pratar jag SOL-insatser för att bistå familjen med det stöd de har rätt till, säger Anders Nylén på Örebro kommun.

SOL handlar om Socialtjänstlagen.

Familjen Olsson berättar att de bollas runt mellan olika personer på Örebro kommun och inte har fått något besked om vart de ska skicka sin ansökan.

Yvonne har slutat arbeta för att ta hand om sin son i hemmet. Föräldrarna har inte längre rätt att vara hemma för vård av barn eftersom Ludvig anses vara vuxen vid 21 års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".