Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt lärarteam i Örebro har mål i sikte

Publicerat måndag 8 april 2013 kl 05.50
"Nu jobbar vi med alla skolor, det känns bra"
(1:52 min)
Tamar Ucar undervisar i arabiska och är förväntansfull på höstens arbete i lärarteamet. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.

Ett nytt lärarteam med skräddarsydda insatser. Det är Örebro kommuns nya taktik för att fler elever ska nå målen i skolan. Lärarteamet består av 14 pedagoger, vars uppdrag är att jobba efter skolornas egna specifika behov.

Fler och fler grundskoleelever i Örebro kommun får gymnasiebehörighet. Max Jakobsson berättar att 87% av alla grundskoleelever nådde upp till målen för gymnasiestudier under förra året, en liten ökning från 2011.

Men betygsklyftorna är fortfarande stora mellan olika skolor, och för att hjälpa klasserna med särskilda behov har kommunen satt ihop ett nytt lärarteam. Ett hundratal sökte tjänsterna men bara fjorton valdes ut. Fokus har varit att hitta pedagoger med speciella ämneskunskaper och lång erfarenhet av undervisning på olika nivåer.

Den enskilda skolan formulerar själv vad den vill ha hjälp med, till exempel språk- eller matematikundervisning. Sedan vänder sig Max Jakobsson till lärarteamet med uppdrag att skicka ut den pedagog som är bäst lämpad för jobbet.

– Två dagar i veckan är de ute i verksamheten och hjälper till att stötta. Arbetet dokumenteras och en eftermiddag i veckan träffas teamet för att rapportera och bearbeta deras erfarenheter, säger han.

En av pedagogerna som kommer jobba i teamet i höst är modersmålsläraren Tamar Ucar. Den största skillnaden blir att få jobba på flera skolor än förut, säger hon.

– Att jobba fast på en skola, då är man bara på en skola. Nu kommer vi jobba på alla skolor i Örebro kommun. Mest ser jag fram emot att se fler elever nå målen.


Mårten Rapp
marten.rapp@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".