Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rätten till heltid åter aktuell inom Örebro kommun

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 16.14
"Lena Baastad (S):"Det är en jämställdhetsfråga"
(2:22 min)
1 av 2
Lena Baastad (S) är ordförande för kommunstyrelsen i Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
2 av 2
Teija Pellgaard, vice ordförande för Kommunal i Örebro. Foto: Anna Björndahl/ Sveriges Radio.

Om två år ska alla anställda inom Örebro kommun ha rätt att jobba heltid, om de vill. Det är innebörden i ett strategiskt beslut som den politiska majoriteten har tagit, och som de presenterade idag.

Som det är idag, så jobbar de anställda i genomsnitt 91 procent.

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet berättar att de valt ut fyra arbetsplatser till ett pilotprojekt, för att öka sysselsättningsgraden och minska de delade turerna.

– Vi håller just nu på och ser över hela vår bemanningsprocess i Örebro kommun. Vi har köpt in nytt personalsystem och gjort en bemanningsrevision, berättar socialdemokraten Lena Baastad som är ordförande för kommunstyrelsen i Örebro.

– Den ofrivilliga deltiden är relativt stor, främst bland kvinnor. Vi håller också på att se över möjligheten att avskaffa de delade turerna inom vår organisation, fortsätter hon.

Fyra arbetsplatser i pilotprojekt
Till en början är det fyra arbetsplatser som är med i ett pilotprojekt, som drar igång i mars 2014. Sedan är det tänkt att allt ska vara fullt utbyggt 2015.

De arbetsplatser som är med i pilotprojektet är Sofia Hemvård, Ölmbrogårdens äldreboende och två boenden för personer med funktionsnedsättning.

Fackförbundet Kommunal har invändningar mot att det är så få arbetsplatser som ska vara med i pilotprojektet.

– I den lilla skalan som man börjar, så känns det ju som en droppe i havet, säger hon. En satsning på ett lite större område hade varit välkommet om man ska kunna utvärdera det på ett bra sätt, säger Kommunals vice ordförande i Örebro Teija Pellgaard.

Bara början
Hon hoppas att det här bara är ett startskott.

– Det här projektet drog egentligen i gång 2012. När det är sparbeting går allting fort, men när man ska göra någonting positivt tar det alldeles för lång tid, säger Teija Pellgaard.

Hon tycker att alla borde bli erbjuden heltid, och att de delade turerna ska bort.

– Vi märker att våra medlemmar går i pension i förtid, för de orkar inte jobba fram till pensionsåldern. Det är en kostnadsfråga. Man ska kunna jobba till 65.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".