Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Två tredjedelar med utländsk bakgrund när Örebro växer

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 05.30
"Vi är beroende av dom som kommer som invandrare"
(1:36 min)
Edina Isakovic, busschaufför i Örebro. Foto P4 Örebro

Människor med utländsk bakgrund står för större andel av befolkningsökningen i Örebro kommun. Det märks inte minst på vissa arbetsplatser och företag, som till exempel bussbolaget Nobina som kör stadstrafiken i Örebro.

De senaste nio åren har Örebro kommun fått drygt 12 000 fler invånare, två tredjedelar av dem har utländsk bakgrund.

– Skulle man bara krasst ta bort alla anställda då skulle vi inte kunna bedriva trafiken. Det här är ett fenomen som är i alla de här större städerna. Vi är verkligen beroende utav de som invandrar till Sverige, säger Tex Kilström, chef på bussbolaget Nobina.

Statistik från SCB visar att antalet invånare i Örebro kommun har ökat med över 12 000 personer sedan 2003. 70 procent av den ökningen, alltså mer än två tredjedelar, står människor med utländsk bakgrund för. I det begreppet ingår människor som är utrikesfödda eller födda i Sverige men båda föräldrarna födda utomlands.

Ser man bara till de som är födda utomlands, ja då står de för nästan hälften av befolkningsökningen i Örebro de senaste åren.

– Jag tror att det är lätt att få arbete här och så har man ingen utbildning i bakgrunden när man kommer till Sverige då är det lätt att få utbildning genom Arbetsförmedling och då är det nästan garanterat att du får jobb, säger Edina Isakovic, busschaufför med utländsk bakgrund.

När andelen örebroare med utländsk bakgrund nu ökar så står Örebro inför stora utmaningar. Arbetslösheten bland dem som är födda utomlands är tre gånger så stor som bland dem som är födda i Sverige. Och Örebro är en av Sveriges mest segregerade städer. Människor med svensk bakgrund och människor med utländsk bakgrund bor på olika ställen.

Rúna Baianstovu har arbetat i många år med intergration och är forskare på Örebro universitet. Hon säger att för att vi ska lyckas med integrationen så måste majoriteten av befolkningen i Örebro utmana sina egna föreställningar om invandrare.

– Vi har en tendens att överdriva skillnaderna och att prata väldigt mycket om vad som är svenskt och vad som är annorlunda. Vi måste omdefiniera vem som får lov att vara svensk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".