Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget ska bli bättre på att upptäcka misshandel

Publicerat söndag 16 juni 2013 kl 11.35
Viktigt att ställa rätt frågor vid rätt läge
(1:41 min)
Arkivbild: Claudio Bresciani /Scanpix.

Nu ska landstinget få nya riktlinjer för hur patienter ska tas om hand som drabbats av våld i nära relationer.

När en person utsätts för våld i hemmet är det viktigt att sjukvården vågar ställa frågor om hur blåmärken eller andra skador uppkommit. Det säger Marléne Kerber, avdelningschef på akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro. Hon betonar också att det är viktigt att ställa de svåra frågorna vid rätt tillfälle.

– Att patienten är ensam så att det inte är någon anhörig med och att man inte nämner ordet misshandel, säger Marléne Kerber.

Tydliga exempel på hur frågor kan ställas ingår i de omarbetade riktlinjerna som Örebro läns landsting nu tagit fram och som landstingsstyrelsen väntas godkänna på tisdag.

I de nya riktlinjerna vidgas också gruppen drabbade som sjukvården ska vara uppmärksam på. Det handlar inte längre enbart om att kvinnor utsätts för våld. Sjukvården ska också vara uppmärksam på våld mot män, partnervåld och våld inom släktrelationer.

Många som är utsatta för våld söker flera gånger innan de törs be om hjälp.

– Patienten kommer kanske med flera täta besök och diffusa symptom. Då kanske man kan förstå att det är någonting annat som ligger bakom, berättar Marléne Kerber.

Finns det skador där det för sjukvårdspersonalen är ganska uppenbart att det handlar troligen om misshandel?

– Ja, så är det. När man får skador på halsen eller insidan av armar av en fallolycka, säger Marléne Kerber, avdelningschef på akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".