Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

1200 flyktingar har sänkt medelåldern i Hällefors

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 06.15
"Bra att det kommer ungt folk hit"
(1:39 min)
1 av 2
Hasbullah Mohammed Dauda har fått fast jobb i Hällefors. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
2 av 2
Eero Kumpujärvi är flyktingsamordnare i Hällefors. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Hällefors kommun har tagit emot 1200 flyktingar de senaste 27 åren, och mer än var fjärde bor fortfarande kvar. Utan dem skulle medelåldern vara ännu högre än den är, konstaterar flyktingsamordnaren Eero Kumpujärvi.

– Jag personligen tycker att det är väldigt bra för Hällefors, för här är väl medelåldern över 50, så det är bra att det kommer ungt folk hit, säger Eero Kumpujärvi.

Hällefors kommun har en åldrande befolkning, och det betyder att allt färre ska försörja allt fler. Det finns färre barn och färre vuxna i 25-40-årsåldern i Hällefors än det finns i landet som helhet, men fler äldre, från 60 år och uppåt.

När flyktingsamordnaren Eero Kumpujärvi kom till Hällefors från Finland på 70-talet så hade Hällefors kommun 12 000 invånare, berättar han. Nu är invånarantalet nere i strax under 7000, och enligt Statistiska Centralbyrån har det minskat med ytterligare 1000 personer om 20 år.

1200 flyktingar
Å andra sidan så har Hällefors kommun från 1986 fram till idag tagit emot 1200 flyktingar, och mellan 300 och 350 bor kvar.

Eero Kumpujärvi berättar om flera barnfamiljer som stannat kvar. Ibland har det varit svårt för de vuxna att hitta jobb. Arbetsmarknaden är inte den bästa, och dessutom är många som kommer analfabeter. Men kommunen har hittat en väg.

– Vi har använt mycket kommunala kortidsanställningar på sex månader, i skolkök, inom vården och på dagis. Det har fungerat jättebra trots att de inte kan skriva och läsa, konstaterar han.

Hasbullah kom från Indonesien
En som fått fast jobb är Hasbullah Mohammad Dauda som kom från Acehprovinsen i Indonesien 2001, via Malaysia.

Nu jobbar han på en verkstad i Hällefors som bilmekaniker. Efter en utbildning i Örebro fick han fast jobb.

– Jag har jobbat här ett år. Det är bra, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".