Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Larm om höga dioxinhalter i sik från Vättern

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 13.05
Livsmedelsverket: Det kan innebära hälsorisker
(2:28 min)
Siken kan komma att försvinna från restauranger och butiker. Foto: Lars Pehrson /Scanpix

Sik fiskad i Vättern innehåller så mycket dioxin och PCB att den kan beläggas med säljförbud. Det visar provtagning som Livsmedelsverket har gjort.

Provtagningen visar att sik fiskad i innehåller högre halter av dioxiner och PCB än tillåtet. Vissa innehåller så höga halter att de inte kan säljas till konsumenter enligt den nuvarande lagstiftningen. Det betyder att fisken kan beläggas med saluförbud.

– Det här är ju ämnen som kan innebära hälsorisker om man får i sig det under lång tid, även om de inte är jättestora, säger Anders Glynn på Livsmedelsverket.

Vad händer om man får i sig fisken?
– För den enskilda individen är hälsorisken väldigt liten, även om man får i sig för mycket. Men om hela befolkningen runt Vättern skulle äta mycket av den skulle det inte vara acceptabelt.

Länsstyrelsen är den myndighet som beslutar om eventuella åtgärder. Om fisken kommer att försvinna från butikshyllorna kan inte Anders Glynn svara på.

– Ingen aning. Det är ju länsstyrelserna som ska besluta.

Det finns fiskar som får säljas i Sverige trots att dioxinhalten är högre än vad EU:s gränsvärden tillåter. Men sik är inte en av dem.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".