Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Problem med trycksår minskade

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 09.45
"Vi förflyttar patienten"
(1:46 min)
Karlskoga lasarett. Foto:Örebro läns landsting.

Trycksår på patienter kostar landstingen stora pengar varje år. Men på Karlskoga lasarett har man lyckats få ner andelen patienter med trycksår till en procent, vilket kan jämföras med sju procent på sjukhusen i övriga landet.

Lena Adolfsson, sjukhusdirektör på Karlskoga lasarett, förklarar hur man gått tillväga.

-- Vi förflyttar patienten mycket, så att den är så aktiv som möjligt. Vi bäddar in vissa hjälpmedel i sängen som gör att patienten kan vara rörlig och röra på sig själv och det underlättar också, säger Lena Adolfsson sjukhusdirektör på Karlskoga lasarett.

Trycksår innebär inte bara ett stort lidande för patienterna, det innebär också stora kostnader för vården.

Men Karlskoga lasarett har använt sig av särskilda instruktörer som lär den övriga personalen hur man ska förflytta patienterna, för att de ska slippa trycksåren. Sedan många år tillbaka har man också haft en nollvision, vilket gett resultat i personalens attityd, säger Lena Adolfsson.

– Vi har skapat en kultur där nollvisionen, att inte åstadkomma tryckskador eller belastningsskador, värderas oerhört högt, säger hon.

I Karlskoga lasaretts senaste mätning av hur många patienter som hade trycksår, var man nere på en procent. Sjukhusen i övriga Sverige ligger på sju procent.

Om alla de skulle komma ner på samma nivåer som Karlskoga lasarett, skulle man spara 1,4 miljarder kronor, enligt Vårdförbundet.

Förbundsordförande Sineva Ribeiro tycker att det är hög tid att se över den besparingsmöjligheten.

– 2013 har vi all kunskap om hur man ska förhindra trycksår. Om vi inte får förutsättningar att jobba med de åtgärderna så kostar det faktiskt mer pengar. Både ur ett patientperspektiv i form av lidande och kostnader, men också ur ett arbetsmiljöperspektiv för personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".