Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler i Örebro län behöver medicin mot depression

Uppdaterat måndag 8 juli 2013 kl 16.20
Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 06.00
"Väldigt deprimerande att känna sig överflödig"
(1:28 min)
Foto: Simon Paulin/SvD/Scanpix.

Det blir fler och fler som äter antidepressiva läkemedel. Den åldersgrupp där ökningen är störst är bland de som har fyllt 65. Ensamhet, isolering och dålig ekonomi kan vara förklaringen till att fler äldre blir deprimerade. Det tror pensionärer i Örebro.

På fem år har antalet personer som tar antidepressiva läkemedel i länet ökat med  2 000.

– Många av dem som utvecklar depression när de uppnår 60 och där utöver, kan utveckla det för att de upplever att de inte längre är efterfrågade, säger Birgitta Johansson Huuva som är landstingets psykiatridirektör.

Det är bland dem som just blivit pensionärer - åldersgruppen 65-74 år - som behovet av antidepressiva läkemedel ökar snabbast just nu. Det gäller både här i länet och i resten av landet.

De pensionärer som spelade boule vid Karlslund i Örebro i dag trodde att den här utvecklingen beror på att många pensionärer blir ensamma och dessutom får dålig ekonomi.

– Många är inte beredda på att det blir så lite pengar. Och för många har arbetet varit allt. Att inte längre känna sig efterfrågad kan ju vara väldigt depimerande. Och om det här med ekonomin sedan kommer ovanpå det så blir det en dubbel pålaga, säger Ann-Christin Lahti, ordförande i PRO:s distriktsstyrelse i Örebro län.

Birgitta Johansson Huuva säger att de patienterna framför allt dyker upp på länets vårdcentraler.

– De känner inte längre att de spelar roll på samma sätt. Det är ju faktiskt väldigt deprimerande att känna sig överflödig och utanför, fortsätter Birgitta Johansson Huuva.

I hennes egen verksamhet, psykiatrin, är det framför allt de unga vuxna som får allt mer antidepressiva läkemedel utskrivna.

– Det har alltid varit påfrestande att genomgå utvecklingsfasen från ung till vuxen. Det är tydligt att det påverkar i större utsträckning i dag, säger Birgitta Johansson Huuva.

Hon säger att ökningen totalt sett beror både på en ökad psykisk ohälsa och på att allt fler söker hjälp. Men ökningen kan också bero både på att läkare i större utsträckning väljer medicin före andra behandlingsmetoder, samtidigt som medicin också efterfrågas mer av patienterna.

– Läkemedlet upplevs som en snabbare insats, medan du kanske får anstränga dig både i en terapi och med fysisk aktivitet på recept eller med att ställa om din livstillvaro. Vi är väl ibland benägna att välja det vi upplever som den enklaste vägen, säger landstingets psykiatridirektör Birgitta Johansson Huuva.

Så många i länet fick recept på antidepressiva läkemedel

2008: 21 339
2009: 21 457
2010: 21 921
2011: 22 541
2012: 23 140

Under samma tid har antalet i åldern 65-74 ökat från 2621 till 3488.

Källa: Socialstyrelsens statistikdatabas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".