Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga gymnasieelever skolkar

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 16.00
"Beror på hur man ser på elevernas hemförhållanden"
(1:48 min)
Klassrum. Foto:Scanpix.

Rekordmånga elever har fått sina studiebidrag indragna under det förra läsåret. Det visar siffror från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Drygt 21 000 elever mister sina bidrag i år. Det motsvarar mer än sex procent av alla gymnasieelever.

– En viktig orsak är är att reglerna skärptes förra året. Tidigare krävdes en frånvaro som motsvarar en dag i veckan för att mista studiebidraget. I dag räcker det med ett fåtal timmar, om frånvaron är upprepad, säger Andreas Dahlkvist, utredare på CSN.

Siffrorna från CSN visar på stora skillnader. I Örebro län finns det skolor med noll rapporterad frånvaro, och skolor där var femte elev skolkat, enligt uppgift från skolorna själva.

Alléskolan i Hallsberg är den gymnasieskola i länet som har flest elever, över 1200. Här var det ett 40-tal elever som skolkade under förra läsåret. Katrin Pedersen är rektor på Alléskolan och ser förklaringar till varför vissa elever struntar i skolan:

– Det är allt från att eleverna inte har en dygnsrytm som passar för att börja på morgonen, till att skolan är tråkig och ointressant. En del elever kan inte koppla vissa teoretiska ämnen till sina praktiska studier, säger hon.

Katrin Pedersen sätter också in skolkande i ett större sammanhang.

– Ibland tycker man att det är bra att eleverna trots allt är här så mycket som de är, med tanke på deras hemförhållanden, säger hon.

Friskolorna rapporterar också en högre andel skolkare, en nivå som går igen även i Örebro län. Varför det är så är inte fastslaget:

– I tidigare undersökningar har en del friskolor hävdat att de är mer strikta med att rapportera skolk. Men det är inte säkert att det är så, säger Andreas Dahlkvist på CSN.

Reporter: Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".