Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla mord ska lösas

Uppdaterat tisdag 16 juli 2013 kl 13.30
Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 06.52
"några fall kan säkert lösas"
(1:47 min)
Polisen inrättar en grupp för att lösa gamla mord. Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Polisen i Örebro län ska nu börja utreda gamla ouppklarade mord alternativt dråpfall. Arbetet kommer ske i samverkan med poliser från både i Dalarna och i Värmland. Det finns över 100 ouppklarade fall att arbeta med.

Den polis från Örebro län som kommer tillhöra Coldcase gruppen är Tomas Liverholm

Enligt honom  finns det flera anledningar till att åter ta upp olösta fall.

– Dagens teknik är betydligt mer avancerad än vad den var förut vilket gör att vi kan gå tillbaka och titta på DNA-analyser. Personer som  tidigare  inte vågat träda fram vågar nu ta steget och berätta vad som verkligen har hänt.

Grunden till att polisen tar upp ouppklarade mord alternativt dråputredningar är att preskriptionstiden på brott begångna före den första juli 1985 har tagits bort. Beslutet tog av riksdagen och började gälla från den första juli 2010. En av anledningarna till att riksdagen kunde fatta ett sådant beslut är att möjligheterna för att utreda gamla brott har förbättras genom den nya DNA-tekniken.

Enligt Tomas Liverholm, som tidigare jobbat som utredare på enheten för grov brottslighet,  har man redan nu börjat rota i arkivet för ouppklarade fall.

Från mitten av år 1995 till idag har polisen kunnat bekräfta 104 mord alternativt dråputredningar som fortfarande inte är lösta. Då har inte fall från 1985 till 1995 räknats in. Om man ska följa statistiken, som enligt polisen har varit jämn de senaste 30 åren, för ouppklarade mord och dråputredningar så kan siffran komma upp i 160 olösta fall.

Men det kan även finnas andra dödsorsaker bakom de fallen, som självmord, olyckor eller naturlig död. Det här ska polisens cold casegrupp utreda.

Enligt Tomas Liverholm  är man hoppfull över att flera av fallen kan komma att klaras upp med dagens teknik.

– Det finns en hyfsad chans att vi kommer klara upp ett par fall, men vilka fall det är kommer jag inte att berätta, säger Tomas Liverholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".