Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomi bakom samhällstjänst

Publicerat lördag 20 juli 2013 kl 11.02
" krasst så är det en ekonomisk fråga"
(1:31 min)
Örebro Tingsrätt. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Ekonomin och snabb rehabilitering är två viktiga orsaker till att allt fler döms till samhällstjänst istället för korta fängelsestraff, menar domare.

Som vi rapporterat tidigare här i P4 Örebro är det allt fler som döms till påföljden samhällstjänst.

– Ska man vara riktigt krass så är det klart att det är en ekonomisk fråga för samhället. Det blir en mindre kostnad att ha någon i samhällstjänst än att ha någon i en anstalt. Sen är det väl också så att rättspolitiskt ligger det väl i linje med den utveckling som skett under senare år att samhället tycker är skadligt med kortare fängelsestraff och att man får mer individuell rehabilitering genom att använda samhällstjänst som ett alternativ, säger Per Grevesmühl, chef för Örebro tingsrätt.

Domstolarna dömer till samhällstjänst som ett alternativ till fängelsestraff på upp till ett år. Men det finns brott där samhällstjänst inte är aktuell som straff.

– När det gäller vissa brottstyper, så kallade artbrott, så krävs det särskillda skäl för att man ska kunna välja villkorlig dom med föreskrifter om samhällstjänst och det gäller framför allt grovt rattfylleri, våldsbrott och en del ekonomisk brottslighet där är kraven högre än beträffande vissa andra typer, säger Per Grevesmühl.

Kriminalvården är den myndighet som ordnar platser till de som blir dömda till samhällstjänst. En uppgift som blivit svårare på senare tid när fler döms till samhällstjänst och fler aktörer vill ha platser inom ideel verksamhet eller hos offentliga arbetsgivare till praktikanter exempelvis.

Och även om man hittar plats så kan det uppstå problem.

– Det förekommer att man inte har klarat av att fullgöra samhällstjänstplaceringen så som det var tänkt helt enkelt, säger Per Grevesmühl.

Men han menar att rätten hittills inte fått något fall där kriminalvården misslyckats med att hitta plats till en person som är dömd till samhällstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".