Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetslag i Hällefors tar fram ny arbetsmetod för skogsavverkning

Uppdaterat onsdag 24 juli 2013 kl 13.00
Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 06.06
"Bioenergin är det mycket pengar i"
(1:56 min)
1 av 5
Stora Enso har infört en ny arbetsmetod. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.
2 av 5
Jan Skogh sitter i sin maskin. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.
3 av 5
Stora Ensos arbetslag i Hällefors. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.
4 av 5
Arbetslag 601 i Hällefors. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.
5 av 5
Jan Skogh, Stora Enso. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.

Det är svårt för många skogsägare att klara sina slutavverkningar och samtidigt uppfylla alla skogsvårdslagens miljökrav. Men för att klara sina egna miljömål har nu Stora Enso infört en ny arbetsmetod, som ett arbetslag i Hällefors arbetat fram.

Särskilt svårt har det blivit sedan värmeverken börjat efterfråga också den så kallade groten, dvs grenar och toppar, till bioenergi.

– Före allt biobränsle kom då körde vi ju bara på riset och då klarade vi marken, för då var det ju liksom bara att åka på riset. Då risade man ju alla slag. Nu får vi ju inte göra det för att det är ju mycket pengar inom bioenergin. Det är ju en förnyelsebar resurs så den ska vi ju använda, säger Jan Skogh i arbetslaget.

– Alla bolag har ju samma bekymmer. Det är bioenergin och sönderkörning, Jan Skogh.

I arbetslag 601:s metod, som kallas Rätt Metod inom Stora Enso, inleds en avverkning med tid för planering. Det kan tyckas kostsamt att låta stora dyrbara maskiner stå under tiden som arbetslaget genomsöker området som ska avverkas, men det betalar sig på sikt att genomföra den planeringen. Då kan arbetslaget både se var de tunga maskinerna ska köra, var de behöver risas och var man behöver vara särskilt aktsam på miljön.

– Det tar 100 år för skogen att växa upp tills vi ska hugga den men vi har inte tid att gå runt och titta i en timme. Det är bättre att han vet exakt vad han ska göra, så den där timmen är snart intjänad, säger Jan Skogh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".