Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högstadiet i Glanshammar riskerar flytt

Publicerat onsdag 5 november 2014 kl 14.15
"Vi har ett läge där hela kommunen växer"
(1:41 min)
1 av 3
Klassrum. Arkivbild: Bengt O Nordin/SVT Bild.
2 av 3
Elisabeth Malmqvist, C Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Karolina Wallström, FP Örebro. Foto; Marie Hansson/Sveriges Radio.

Högstadiet på Glanshammars skola kommer troligen att få flytta in till Örebro. De yngre barnen är nämligen så många att skolan har blivit för trång, och till nästa höst får alla helt enkelt inte plats.

Under onsdagskvällen är det en träff i Glanshammar mellan föräldrar och politiker för att diskutera situationen.

– Ska man värna kvaliteten för både de yngre och äldre barnen så handlar det om att vi behöver titta på att flytta högstadieeleverna till en skola i stan istället, det menar Elisabeth Malmqvist som är centerpartist och ordförande för skolnämnd nordost.

Svårt att snabbt bygga ut

Det är i grunden ett ganska angenämt problem, för de små barnen blir allt fler i området runt Glanshammar, en stark tillväxt på sikt alltså, men i högstadiet är det tunnare. Små barnkullar och många elever har redan idag sökt sig till skolor i centrala Örebro. Blir det det en flytt ligger Engelbrektsskolan närmast till hands.

Elisabeth Malmqvist ser små möjligheter att snabbt bygga ut eller ställa paviljonger vid Glanshammars skola för att på så vis lösa platsbristen.

– Vi har ett läge där i princip hela kommunen växer och vi behöver göra ganska hårda priotiteringar kring var vi bygger ut. Och då värnar vi de mindre barnen i sitt närområde.

Oppositionen håller med

Karolina Wallström, folkpartist och oppositionspolitiker har själv barn på skolan. Hon tycker att det är viktigt att flytta högstadiet.

– Det är ju bara en klass, och inte ens fulla klasser i 7-9:an. Att då ha ämneslärare och full täckning på varenda lektion och ha en bra undervisning - så ser det inte riktigt ut nu. Då är det väldigt viktigt att också de får en bra undervisning i höst!

Möjligt bygga ut i framtiden

De små barnen blir ju raskt stora och når högstadiet de med, båda politikerna ser därför goda möjlighet att ha högstadium igen i Glanshammar.

– Vi kommer behöva ett högstadium mer norrut i Örebro, tycker Karolina Wallström, FP.

– De barnen som nu kommer underifrån, när de växer upp finns det absolut underlag för att ha ett högstadium om det är det som bygden vill och det som man kommer att prioritera i framtiden, absolut, tror Elisabeth Malmqvist, C.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".