Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer praktisk inriktning på socionomutbildningen i Örebro

Publicerat tisdag 25 november 2014 kl 15.28
"De får diskutera fall, bemötande och etik med socialsekreterare."
(1:34 min)
Britt-Louise Toresson-Blohm är chef för socionomutbildningen på Örebro universitet.
Britt-Louise Toresson-Blohm är chef för socionomutbildningen på Örebro universitet. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio

Från och med i år har vissa förändringar gjorts på socionomprogrammet på Örebro universitet. Detta för att de blivande socialsekreterarna ska vara bättre rustade när de kommer ut i arbetslivet.

– Vi har i samarbete med Örebro kommuns socialtjänst gjort en slags praktisk koppling till de teoretiska studierna, berättar Britt-Louise Toresson-Blohm, som är chef för socionomutbildningen på Örebro universitet.

– Det betyder att studenterna får träffa socialsekreterare och diskutera olika fall och utredningar som de jobbar med under utbildningen.

Samtal varje termin
Britt-Louise förklarar att de i de här samtalen tar upp olika frågor om etik, bemötande och så vidare, och att de är tänkta att äga rum varje termin.

– Sen har de också en verksamhetsförlagd termin, eller praktik, där de är ute i arbetslivet en hel termin.

Utöver den ökade praktiska inriktningen på utbildningen, har också en process inletts för att förändra socionomutbildningen på alla lärosäten i landet, berättar Britt-Louise Toresson-Blohm.

– Ja, det pågår ett samarbete mellan socionomutbildningarna i Sverige för att titta över målen för socionomexamen, men även ett samarbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att titta över hur socionomer ska bli bättre rustade för att möta verkligheten.

Längre utbildning
Helst av allt skulle Britt-Louise vilja lägga på ytterligare en eller två terminer, så att den som vill jobba som socialsekreterare, får med sig mer av sin specialisering innan hen slutar.

– Man skulle ju önska att vi hade möjlighet att ge en längre utbildning, men tyvärr ser det inte ut så idag. Men det behövs mycket kunskaper, ja.

Om Britt-Louise Toresson-Blohm fick fria händer att förlänga programmet, skulle hon i första hand lägga in mer praktik, säger hon. Men också ytterligare fördjupning i juridiska frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".