Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nämndemannasystem hotar förtroendet för rättsväsendet

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 05.45
"Det är ett problem"
(2:00 min)
Örebro tingsrätt.
Örebro tingsrätt. Foto: Minna Lindberg.

Allmänhetens förtroende för rättsväsendet riskerar att minska i och med att allt fler Sverigedemokrater tar plats som nämndemän i tingsrätten, det säger lagmannen vid Örebro tingsrätt Björn Lindén.

Just nu pågår utnämningen av nya nämndemän, som ska bistå domarna, i landets tingsrätter. Men systemet ifrågasätts eftersom allmänhetens förtroende för rättsväsendet kan minska.

När ett brott ska klaras upp och en misstänkt gärningsman ska få en dom i tingsrätten så finns det förutom juridiskt utbildade domare även privatpersoner som är med och dömer. De är ofta även politiskt aktiva och väljs av kommunernas fullmäktigeförsamlingar.

Men efter Sverigedemokraternas stora framgångar under riksdags- och kommunalvalet har antalet nämdemän från SD ökat i tingsrätten. Från Örebro kommun har antalet Sverigedemokrater ökat - från 4 till 6 personer. I Karlskoga från ingen alls till en, och det kan alltså enligt Björn Lindén minska allmänhetens förtroende för rättsväseendet.

– Problemet är att allmänheten som kommer till våra domstolar ska känna sig trygga i att de får en opartisk bedömning. Har man då en agenda vid sidan av sitt uppdrag som nämndeman där man har åsikter som sticker ut då kan folk som sticker ut, då kan folk tro att man inte får en opartisk rättegång och det är ett problem, säger lagmannen Björn Lindén.

Under de senaste månaderna tvingades en av SD:s nämndemän vid tingsrätten i Örebro att sluta sitt uppdrag eftersom han bland annat hade delat främlingsfientligt material på sociala medier.

För att undvika jäv och att något liknande händer igen så har tingsrätten nu möjlighet göra hårdare kontroller av de som väljs in.

– Bland annat så ska vi ta fram belastningsregister för alla nämndemän och kontrollera hur det ser ut. Det är klart att man kan ha några trafikförseelser i bagaget men inte grov kriminalitet.

Kan det inte vara någon fördel med att det finns någon som är dömd som vet hur det är?

– Nej.

Om någon som ändå anses olämplig trots allt väljs in - så har tingsrätten nu större möjligheter att kunna göra sig av med olämpliga nämndemän.

– Tidigare skulle de varit uppenbart olämpliga, nu räcker det att de är olämpliga, säger Björn Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".