Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobbad elev stämmer Örebro kommun

Publicerat onsdag 10 december 2014 kl 15.20
"Kommunens jurister har avvisat skadeståndet och angett den något förvånande inställningen att mobbningen inte har orsakat något psykiskt li
(2:04 min)
Mobbning.
Mobbningen pågick i fyra år, nu stämmer offret kommunen. Bilden är arrangerad. Foto: Janerik Heriksson/TT,

I fyra års tid mobbades en elev på en kommunal grundskola i Örebro. Nu har eleven stämt Örebro kommun på 95 000 kronor.

– Skolan har kritiserats av Skolinspektionen för att man inte har utrett ordentligt eller vidtagit adekvata och maximala åtgärder för att komma tillrätta med mobbningen och ta bort det här lidandet för min klient, säger elevens advokat Bertil Schultz.

Skolans ledning var väl medvetna om att mobbningen förekom, de informerades vårterminen 2008. Då var eleven sju år gammal. Hon har uppgett att klasskamrater har slagit henne, spottat på henne och sjungit nidvisor om henne.

Några elever vägrade sitta bredvid henne i klassrummet och mobbningen pågick även i skolbussen till och från skolan. Mobbningen pågick i fyra år, sedan började flickan på en annan skola.

Flickans företrädare har varit i kontakt med Örebro kommuns jurister för att göra upp om skadestånd.

– Men kommunens jurister har avvisat det och angett den något förvånande inställningen att mobbningen inte har orsakat något psykiskt lidande för min klient, men det är just det som det har, säger Bertil Schultz.

Kommunens jurister avvisade alltså skadeståndskravet och det är därför ärendet gått vidare till en stämning.

– Det här handlar om skadeståndsskyldighet och om kommunen är skyldig att betala skadestånd eller inte, säger Örebro kommuns jurist Pernilla Wikström Pehrson.

– Ärendet har varit hos Barn- och elevombudsmannen, som ansåg att det inte fanns grund för att betala skadestånd. Och den uppfattningen delar kommunen, fortsätter Pernilla Wikström Pehrson.

 Socialdemokraten Kenneth Nilsson är ansvarigt kommunalråd för skolfrågor. Han vill inte uttala sig i det enskilda fallet eftersom det pågår en juridisk process.

– I grund och botten ska man arbeta så att den här typen av händelser inte uppstår överhuvudtaget. Men i en så stor verksamhet som vi har så är det självklart att det uppstår fall där man har olika uppfattningar om vad som hänt. Man kan aldrig utesluta att det då går så här långt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".