Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbt bredband når fler än hälften i Örebro län

Publicerat lördag 27 december 2014 kl 10.48
"Varit ganska tufft i budgeten"
(1:38 min)
Bredband grävs ner. Foto: Johanna Lindblad/Sveriges Radio.
1 av 2
Bredband grävs ner. Foto: Johanna Lindblad/Sveriges Radio.
Gösta Bergström, Företagarna. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Gösta Bergström, Företagarna. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Utbyggnaden av snabbt bredband i Örebro län är bland den bästa i landet. I dag har 59 procent tillgång till hastigheter på 100 MB och man är därmed en bra bit på väg att nå regeringens mål.

En av orsakerna är att länets kommuner tidigt bestämde sig för att satsa på det fiberburna bredbandet.

– Vi satsade rätt när vi klev med på de här projekten. Det har ju varit ganska tufft i budgeten, vi har jobbat många år med anpassningar och inte haft så jättemycket pengar kvar att satsa, det berättar Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelseordförande i Ljusnarsberg som har kommit långt i utbyggnaden trots sparsam befolkning.

Strategin att jobba ihop och satsa på fiber

I backspegeln gjorde Örebro län rätt som satsade på nedgrävt fiberbredband. Kostsamt i början, men idag när många tjänster kräver stor kapacitet så räcker det till, och kanske kan man nå regeringens mål, 90 procent av landet ska ha tillgång 100 MB år 2020.

Förklaringen är också att kommunerna bestämde sig, jobbade ihop, och hade eldsjälar som brann för att ge både stad och landsbygd bredband. Patrik Sandgren är projektledare på regeringens Bredbandsforum och ser Örebro län som ett bra exempel.

– Strategi spelar roll. Har du en tydlig målbild vart man ska någonstans vad det gäller till exempel tillgänglighet eller utbyggnad av bredband så är det också en viktig faktor för att få till stånd en bredbandsutbyggnad.

Viktigt för jobben

Snabbt bredband är särskilt viktigt för landsbygden där företagen har sämre förutsättningar än i stan.

– I och med att man har en fiberuppkoppling kan man eliminera den avståndsskillnaden som det medför att man inte bor i en tätort, menar Patrik Sandgren, Bredbandsforum.

Men även om Ljusnarsbergs kommun ligger bra till så finns det fler som behöver snabbt bredband, menar kommunalrådet Ewa-Leena Johansson.

– Vi har fortfarande några mindre byar och enskilda som inte är anslutna. Vi vill ju fortsätta att jobba för att fler ska få fiber, naturligtvis.

Fotnot: Siffran på utbyggnad av bredband kommer från PTS - Post- och telestyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".