Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödkål à la Fredrik Kämpenberg

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 09.03
Julmat
Till vänster ligger rödkålen som Fredrik Kämpenberg ger oss recept på. Foto: Maria Eremo/Sveriges Radio.

1,5 kg rödkål

2 äpplen

5 g smör

1 – 2 lökar

1 stor apelsin, skal, kött och saft

1 citron, saft

1 tsk mald nejlika

1 tsk mald kryddpeppar

1 tsk mald ingefära

1 tsk salt

1 buljongtärning (grönsaks eller höns)

2 msk svartvinbärsgele

Julmust 1 dl

Balsamvinäger 2 msk

Rensa bort stocken och strimla kålen. Skala och skiva äpplena. Skala och strimla eller hacka löken. Riv skalet på apelsinen fint, utan att det vita kommer med, skala apelsinen och filéa eller försök få bort så mycket av de vita mellanväggarna som möjligt på annat sätt, skär apelsinklyftorna i mindre bitar. Pressa saften ur citronen.

Bryn under tiden smöret i en stor, vid kastrull. Bryn lök, äpple och kål. Tillsätt resten av ingredienserna, utom sirap och gelé. Låt puttra på svag värme, under lock 40-50 minuter.
Rör om då och då, se till att buljongtärningen löst upp sig, så den inte hamnar hel i en tugga…inte gott…

Fredrik Kämpenberg 

(receptet presenterades i Boulevard, P4 Örebro lagom före jul)

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".