Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fredrik Kämpenbergs Sillinläggning

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 09.37
sill
Fredrik Kämpenbergs Sillinläggning. Foto: Lina Lund/Sveriges Radio.

4 filéer urvattnad och skinnfri sill

1 dl Ättika 12%

2 dl Socker

3 dl Vatten

4-5 kryddnejlika

4-5 kryddpepparkorn

4-5 vitpepparkorn

1-2 lagerblad

1 Rödlök

1 Morot

Först och främst: koka upp lagen med ättika, socker, vatten och kryddor. Låt sockret lösa upp sig och ställ sen att svalna. Lagen ska vara kylskåpskall innan den hälls på sillen.

Skär löken och morötterna i skivor. Förkoka gärna moroten ett par minuter. Skär sillen i önskade bitar. Varva grönsaker och sill i en glasburk och häll på lagen.

Om två dagar kan du äta sillen som den är, eller göra andra typer av smaksättningar med sillen som grund.

Exempel på smaker: Gravlaxssås. Fetaost, vitlök och oliver. Chili, citrongräs och färsk koriander. Örter, äpple och creme fraiche.


(Det är kocken Fredrik Kämpenberg som står bakom receptet. Han hade med sig det till Boulevard, P4 Örebro) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".