Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisfacket i Bergslagen rasar mot chefens förmånsbil

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 15.11
"Det är faktiskt en vansinnig prioritering"
(1:36 min)
Örebropolisen har mellan 1000 och 1100 handräckningar om året. Foto: Mikael Fritzon/TT
1 av 2
Polisen behöver nya radiobilar men budgeten har halverats. Foto: Mikael Fritzon/TT
Iren Wånggren, Örebropolisen.
2 av 2
Iren Wånggren. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.

Polisen har ett stort behov av att köpa in nya utryckningsbilar - men lär få svårt att få råd med så många som behövs. Men en förmånsbil till biträdande chefen ska köpas in, vilket får facket att rasa.

I och med den stora omorganisationen som polisen går igenom har budgeten mer än halverats till nästa år och en av de få bilar som nu kommer att köpas in blir en förmånsbil till den biträdande regionchefen.

Det här får polisfacket att rasa. Sara Stenlind är huvudskyddsombud i region Bergslagen.
– Det är faktiskt en vansinnig prioritering. Kärnverksamheten ska ligga i fokus, det vill säga den polisiära verksamhet som ligger nära medborgarna och den här prioriteringen så långt ifrån det som man kan komma, säger hon.

I den nya polisorganisationen i region Bergslagen finns det behov av ett 40-tal nya polisbilar, många av de befintliga är slitna och har gått mycket långt.

Men nu när budgetarbetet är inne i slutfasen står det klart att det inte blir några större investeringar. Budgeten kommer mer än halveras och en av få bilar som kommer att köpas in under nästa år blir en förmånsbil till den biträdande regionchefen.

Ett beslut som enligt Sara Stenlind kan få allvarliga konsekvenser.
– Om man tittar från allmänhetens perspektiv kan det handla om i värsta fall att vi inte kan komma till undsättning i en nödsituation som snabbt som vi velat, säger Sara Stenlind.

Ekonomichefen Iren Wånggren, som ansvarar för budgetarbetet känner till att det finns vissa brister i bilparken.  Men hon tror inte att fackets farhågor besannas.

Det är ju ett scenario som jag inte tror kommer inträffa. Det är självklart att vi ser till att vi har fordon så vi kan åka på larm, säger Iren Wånggren.

I vilket läge tycker du själv att det är befogat att köpa in en förmånsbil kontra en polisbil?– Det är omöjligt att säga, jag tycker säkerheten för poliserna ute på fältet är nummer ett, säger Iren Wånggren.

I dag kom även kritik mot den nya polisorganisationen, efter årsskiftet slås dagens 21 polismyndigheter samman till en. Närmare 70 procent av poliserna tror inte att verksamheten kommer fungera bättre enligt en undersökning Polisförbudet och Sifo gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".