Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga ensamkommande barn får Örebro att organisera om

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 05.30
"Det är väldigt många som behöver en sängplats."
(1:44 min)
Anna Jakobsson, chef för enheten för ensamkommande barn och unga.
Anna Jakobsson, chef för enheten för ensamkommande barn och unga. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Under 2015 väntas 8 000 ensamkommande flyktingbarn ta sig till Sverige. För att klara mottagandet gör Örebro en omfattande omorganisation. Men chefen för enheten tror inte att det räcker.

– Jag är jättestressad och tänker väldigt mycket på hur vi ska bära oss åt, säger Anna Jakobsson, chef för enheten för ensamkommande barn och unga i Örebro kommun.

– Jag har inte idag löst platsantalet för 2015 utan jag ser att jag har gjort en lösning som kan funka februari, mars, april och där nånstans måste vi börja titta på andra alternativ, förklarar hon.

Inarbetade rutiner
Sen i februari 2008 har Örebro kommun tagit emot ensamkommande flyktingbarn i organiserad form, med ordnade boenden som successivt har byggts ut när barnen blivit fler.

Det har handlat om så kallade HVB, kommunala hem för vård och boende, där det funnits personal dygnet runt för att ge stöd åt de barn och unga som bott där. Men nu krävs det större insatser än så, säger Anna Jakobsson.

– Jag vi bygger om, flyttar om verksamheter, öppnar nya boenden, letar lokaler och tittar efter lägenheter. Vi jobbar på olika plan för att kunna möta behovet, förklarar hon.

Så många barn som väntas komma 2015, runt 80 stycken, det är rekord för Örebro. Och enligt Anna Jakobsson är det är lika många barn och ungdomar som fortfarande dröjer kvar i kommunens mottagande sen tidigare.

– Vissa är fortfarande under asyl, men det finns också ungdomar som har uppehållstillstånd men som måste bo kvar på våra boenden för att de inte är vuxna och kan klara sig själva än.

80 barn å ett år
– Och nu kommer det 80 till på ett år. Alltså lika många på ett år som vi har haft boende hos oss under flera, flera år, säger Anna Jakobsson.

– Alltså det är väldigt många som behöver en sängplats, ett bra boende och också väldigt många som redan bor där nu, som vi måste hitta alternativ till.

Men trots att det är tufft och stressigt att hitta boende till alla, och fast Anna Jakobsson inte vet om hon och hennes kollegor kommer lyckas, så tröstar hon sig med att det finns de som har det betydligt värre.

– I massor av länder, som exempelvis Turkiet, Kenya och Pakistan, som ligger närmare konflikthärdar i världen, där får man ju ta emot flera hundra tusen flyktingar, säger hon.

– Då måste väl vi försöka lösa det här på bästa sätt med det antal som kommer till oss, avslutar Anna Jakobsson, chef för enheten för ensamkommande barn och unga i Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".