Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stormöte i mars om Örebro behöver en stadsmission eller inte

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 16.02
"Alla som vill ha ett mänskligare Örebro är välkomna."
(1:51 min)
Caroline Edlund, Svenska kyrkan i Örebro.
Caroline Edlund, komminister i Svenska kyrkan bjuder in till möte om behovet av en stadsmission i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Planerna på att etablera en stadsmission i Örebro går vidare. Den här veckan bjuder Svenska kyrkan in en lång rad aktörer till ett brainstorming-möte i mars, där stadens sociala behov ska diskuteras.

– Vi gör en bred inbjudan till enskilda, organisationer, kyrkor, företag, politiker, tjänstemän, alla som känner att jag vill vara med och påverka Örebro till att bli mänskligare, förklarar Caroline Edlund, komminister i Svenska kyrkan och den som utreder frågan om Örebro ska ha en stadsmission eller inte.

Genom att dra ihop alla de här örebroarna hoppas Svenska kyrkan att man ska få grepp om vad det finns för behov som man inte själv har inblick i.

– Men det handlar också om att ta reda på vad som ligger bakom de sociala behoven man ser i stan, säger Caroline Edlund. Vilka är orsakerna, vad får de för effekter och hur ser tänkbara lösningar ut.

Finns i 500 länder
Stadsmissionen är sedan länge etablerad i många svenska städer och i totalt 500 världen över. Verksamheten kan vara olika utformad, men överallt vilar den på kristen grund och handlar alltid om att hjälpa samhällets mest utsatta.

I Sverige jobbar Stadsmissionen ofta med att hjälpa hemlösa genom att erbjuda soppluncher eller boende, men om det blir så i Örebro, är inte klart än, säger Caroline Edlund.

– Det handlar ju om att arbeta med människor som lever i utanförskap, så ofta ingår det ett härbärge eller en öppen verksamhet för hemlösa. Och många Stadsmissioner bedriver också en secondhandbutik, men vi är inte framme vid vilka verksamheter vi ska ha, förklarar hon.

Beslut i maj
Bakom beslutet att utreda om Stadsmissionen behövs i Örebro eller inte står Svenska kyrkans förtroendevalda. Och det är helt och hållet ett lokalt initiativ, förklarar Caroline Edlund. Det finns alltså inte nåt Stadsmissionen centralt, utan varje stad bildar sin egen förening.

Efter brainstormingmötet som ska hållas den 3 mars kommer Svenska kyrkans förtroendevalda att ta beslut i frågan i maj, berättar Caroline.

– Och sen hur tåget rullar på om det skulle bli ett ja till en stadsmission i Örebro, det vet inte jag. Det är än så länge dolt, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".