Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Akademisk vårdcentral ska få del av senaste forskningen

Publicerat söndag 1 februari 2015 kl 11.00
"Får möjlighet att utveckla sig mer"
(1:21 min)
Månne Lindesbergs vårdcentral blir utvald? Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Månne Lindesbergs vårdcentral blir utvald? Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Patienterna på en utvald vårdcentral i länet kommer under det här året att börja få vård enligt allra senaste forskningsrön. En första akademisk vårdcentral ska nämligen skapas.

– Vi vill bygga en primärvård som också kännetecknas av utbildnings- och forskningsklimat, innovation och utveckling. Och då tänker vi att vi gör det runt noder, enheter som får möjligheter och resurser att utveckla sig lite mer än andra, berättar Jan Ohlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län.

Det pågår ju en mängd intressanta och användbara forskningsprojekt på regionens sjukhus, tanken är nu att den kunskapen ska tas tillvara på ett bättre sätt på en eller fler vårdcentraler. Patienterna kommer förhoppningsvis möta fler behandlingar, metoder och nyfikenhet. Kanske blir man tillfrågad om att vara med i en studie. Men det är inte tänkt att det ska bli ett personaltillskott i vardagsarbetet.

--  Det tror jag inte man ska räkna med. Det är ju klart att det behövs några nya resurser som har en speciell inriktning åt det här hållet, men det är inte de här som i första hand ska bedriva den vardagliga verksamheten utan de ska mer prägla det sätt som den bedrivs på, menar Jan Olsson.

Måste möta statens krav

Bakgrunden till att man ska etablera en akademisk vårdcentral är också att staten kräver att Region Örebro län för ut mer av forskning och framsteg för att man har en läkarutbildningen och pengar till den, berättar Jan Olsson.

– Då är det viktigt att universitetssjukvården inte bara finns i en begränsad krets, utan att den faktiskt också finns och kännetecknas i primärvården.

Ni måste leva upp till vissa krav att ni sprider den här kunskapen för att få pengarna?

– Ja, det stämmer. Vi behöver alltså ha en universitetssjukvård som kännetecknar hela regionen, säger Jan Olsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".