Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Personal på Södermalmshemmet struntade i över 200 larm

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 15.55
Undersköterska hjälper en äldre person ett boende. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Fler detaljer om missförhållandena på Södermalmshemmet i Örebro visar att nattpersonal bland annat har struntat i att besvara 239 larm under en tvåveckorsperiod. 

Personal på Södermalmshemmet i Örebro har lämnat huset nattetid, stolar har ställts för dörrar så att boende inte kunnat öppna dörren, det har varit konflikter och brist i respekt till de boende och många larm som inte besvarats. Det visar Örebro kommuns egen utredning. För drygt en vecka sedan gjorde kommunen en lex Sarah-anmälan på händelserna.

Det är inte första gången missförhållanden på demensboendet Södermalmshemmet i Örebro uppmärksammas. För drygt två år sedan kom det fram uppgifter om slarv med hygien och duschschema och larm som kopplats bort så att brukare fick ligga utan hjälp i flera timmar.

Den här gången handlar det om händelser nattetid och om personal som inte följer rutiner och riktlinjer. Utredarna har intervjuat nattpersonalen, 17 personer både ordinarie och vikarier. Utredningen visar att larmhanteringen inte skötts korrekt. 239 larm lämnades obesvarade under en tvåveckors period.

Det står också i utredningen att två personer i personalen lämnat huset för att åka och köpa mat, en annan har lagt sig under sitt nattpass.

Det finns uppgifter om blockerande stolar som har placerats utanför de boendes lägenhetsdörrar och att en boende lämnats delvis avklädd med sängen högt upphissad utan tillsyn.

Flera personer i nattpersonalgruppen pratar om konflikter, kränkningar och brist i respekt till de boende.

Kommunen ser bristerna som allvarliga och har gjort en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Sju personer har omplacerats och det pågår överläggningar i ärendet enligt ansvariga tjänstemän på Örebro kommun.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".