Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonellautbrott på restaurang i Örebro

Publicerat onsdag 18 november 2015 kl 13.34
"Salmonella finns i alla råvaror"
(0:40 min)
En tom tallrik står på ett bord. Glas och bestick, salt och peppar. Foto: Anna Björndahl/SR.
Matplats. Foto: Anna Björndahl/SR.

13 matgäster drabbades i mitten av oktober av salmonella efter ett besök på restaurang Ågatan 3 i Örebro.

– Det var flera sällskap som blev sjuka och det enda som de hade gemensamt var att de hade ätit på samma ställe, säger Kristian Hellström på miljöförvaltningen i Örebro.

– När man börjar utreda matförgiftningsfall går man igenom vad personerna ätit exakt. När man har identifierat vilken plats det är så besöker vi verksamheten och kollar vilka råvaror som ingår i de olika rätterna.

En av de tretton blev svårt sjuk, men ingen behövde sjukhusvård. Det handlade om en mycket ovanlig typ av salmonellabakterie. Generellt kan man säga att salmonellabakterier kan överleva i all mat som inte värms över 80 grader.

Efter larmet från smittskyddet undersökte kommunens miljöskydd restaurangen.

– Vi har provtagit flera livsmedel på restaurangen, men inte hittat någonting. Det finns ingenting att anmärka på.

– Vi har fått in en smittad vara. Vi arbetar hårt för att inte sånt här ska inträffa och har säkert ett av stans renaste kök. Men när sådant här inträffar är det vi som får ta smällen oavsett vems fel det är, säger Johan Tinglöv på restaurang Ågatan 3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".