Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norapolitikern William Grönlund (MP) avgår i protest

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 22.52
"Ett långt och gediget arbeta har gått om intet i ett pennstreck"
(2:57 min)
Man till vänster och maskros till höger
William Grönlund lämnar Miljöpartiet. Foto Sofia Broomé, Marie Hansson/ Sveriges Radio.

Miljöpartisten William Grönlund lämnar alla sina uppdrag i Nora kommun och i Miljöpartiet efter regeringsuppgörelsen om den skärpta flyktingpolitiken mellan S och MP.

–Uppgörelsen strider så fundamentalt mot mina personliga uppfattningar om vad som är en god migrationspolitik så jag kan inte ställa upp på det. Av den anledningen väljer jag att inte stå som en representant för Miljöpartiet, säger William Grönlund till P4 Örebro under onsdagskvällen.

–Jag förmår inte vrida klockan rätt när det gäller migrationspolitiken, säger han.

Han håller med om att den kommunala politiken skiljer sig från rikspolitiken men tillägger.

– När jag möter folk på stan så fungerar samtalet så att jag ses som en representant för miljöpartiet och det kan jag inte stå för.

–När jag skrev mitt brev till mina miljöpartikollegor och meddelade mitt beslut kände jag en form av tomhet. Ett långt och gediget arbeta har gått om intet i ett pennstreck.

På sin facebooksida har han publicerat sitt avskedsbrev:

Mina vänner.
Jag kan inte fortsätta. Migrationsöverenskommelsen igår mellan miljöpartiet och socialdemokraterna gör att jag inte längre med trovärdighet, gentemot omvärlden eller mig själv, kan agera företrädare för miljöpartiet de gröna.
Den kanske starkaste drivkraften i mitt politiska engagemang har varit omsorgen om och viljan att vi ska ta hand om de allra mest utsatta – en solidaritet som genomsyrar vårt partiprogram och vårt parti.
Jag känner stor respekt för våra politiska företrädare på riksnivå och har utifrån min position svårt att föreställa mig den press från opinion, myndigheter och förhandlingsparter som det uppdraget innebär. Deras insats i en så utsatt position är berömvärd, men resultatet av deras arbete för mig oförlikningsbart.
Ni som känner mig vet att jag länge flaggat för att mitt politiska engagemang , med heltidsarbete, fem barn och 7,5 timmes arbetspendling i veckan, har varit svårt att motivera och ständigt förknippat med dåligt samvete. Gentemot familj, arbete och parti. Fram till igår känner jag att jag ändå kunnat motivera det genom att arbeta för en organisation som tar de riktigt tuffa striderna för de riktigt utsatta människorna. Idag känner jag inte längre så:
Jag är inte arg eller upprörd. Snarare tom.
Jag kommer att avsäga mig mina offentliga uppdrag i Nora kommun. Jag kommer också att avsluta mina olika uppdrag inom miljöpartiet de gröna. Jag kvarstår som betalande medlem, tills vidare.
Jag önskar er alla gott!
Med vänlig hälsning
William Grönlund

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".