Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Örebro kommun gör inte tillräckligt för stadens hemlösa

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 14.11
"Det saknas konkreta förslag på lösningar"
(1:35 min)
Hemlös man. Foto: Jens L´estrade/Scanpix
Det görs för lite för att ordna boenden till hemlösa i Örebro, menar Stadsmissionen. Arkivbild: Jens L´estrade/Scanpix

Örebro borde kunna ställa betydligt högre krav på sitt allmännyttiga bostadsbolag ÖBO när det gäller hemlösa. Det menar Stockholms Stadsmission som granskat kommunens ägardirektiv. 

Marika Hjelm Siegwald är kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission. Hon förklarar vad Örebro skulle kunna göra för att förbättra för dem som saknar bostad i staden.

Lägre hyror
– Det kan vara allt från att man ser till att man sänker kraven på dem som söker bostad, det vill säga vilken form av hyra de har förmåga att betala, till att man ser till att allmännyttiga bostadsbolag verkligen bygger billiga bostäder, säger hon.

Men några sådana åtgärder har man inte hittat i Örebro.

– I ägardirektiven som vi har tittat på för Örebrobostäder, saknas konkreta förslag för hur man kan lösa boendesituationen för människor som inte har någon bostad, berättar hon.

Men Centerpartiets Rasmus Persson, som är ordförande i programnämnd social välfärd och vice ordförande i det kommunala bostadsbolaget ÖBO:s styrelse, har svårt att förstå exakt vad det är Stockholms stadsmission slår ner på.

– Vi tar naturligtvis till oss av den kritik vi får, men jag blir lite konfunderad utifrån det arbete vi gör, säger han.

Flera insatser
Enligt Rasmus Persson jobbar kommunen, och även ÖBO, medvetet med att motverka hemlöshet.

– Vi gör fantastiskt mycket, menar han. Vi arbetar med "Bostad först", där man får en bostad först och sen börjar arbeta med den problematik som lett till hemlösheten.

– Vi har förebyggande arbete när det gäller "Eksam", ekonomisk samverkanscentrum, för att förebygga hemlöshet, och vi har hundratals sociala bostäder med sociala kontrakt som ÖBO levererar in till kommunen.

Rasmus Persson lyfter också fram att Örebro senast förra året hyllades av den nationella samordnaren mot hemlöshet, för sitt arbete mot hemlöshet.

Det låter ju som Örebro kommun gör allting rätt. Har Stadsmissionen ingen rätt i sin kritik?

– Jag ska titta närmare på kritiken och se vilka variabler man mäter, avslutar Rasmus Persson. För Stockholms Stadsmission brukar inte ha fel i sin kritik. Det är ett genuint och bra verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".