Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amir tvingas bära Heba upp till bostaden på andra våningen

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 21.00
"De har fallit mellan många stolar i samhället"
(4:16 min)
Heba Kudmani får ingen hjälp från Ljusnarsbergs kommun
1 av 3
Heba Kudmani lider av MS och är förlamad i underkroppen, trots det får hon varken bostadsanpassning, försörjningsstöd eller larm från hemtjänsten. Foto: Malin Laurila/Sveriges radio
Heba Kudmani
2 av 3
Femåriga dottern Rimas hjälper sin mamma så mycket hon kan. När Heba får spasmer i benen håller Rimas om hennes ben så att de ska sluta skaka. Foto: Malin Laurila/Sveriges radio
Heba Kudmani
3 av 3
När familjen ska iväg, måste Amir bära Heba, upp och ned för den långa trappan i Kopparberg. Foto: Malin Laurila .

Ingen bostadsanpassning, inget försörjningsstöd och inte heller ett larm kopplat till hemtjänsten. 25-åriga Heba Kudmani lider av MS och flydde krigets Syrien - men livet i Kopparberg blev tuffare än väntat.

Det är trångt och det gör ont. Heba Kudmani kvider av smärta när hennes man Amir tvingas lyfta upp henne på sin axel, upp för den långa trappan till lägenheten på andra våningen i Kopparberg.

Heba är 25 år gammal och lider av sjukdomen Multipel Skleros, också kallad MS. Sjukdomen drabbar centrala nervsystemet och gör henne förlamad i båda benen.

– Jag blev sjuk när var 20 år. Då studerade jag och hade ett liv. Plötsligt tog allt slut, berättar Heba. 

Heba kom till Sverige i april 2015 tillsammans med femåriga dottern Rimas, tre år efter hennes man Amir. Huset i Syrien förstördes i kriget, och det fanns ingen chans för henne att få behandling där.

Men flykten till Sverige blev inte den räddning de hade hoppats på, trots att hela familjen fått permanent uppehållstillstånd och svenska personnummer.

När Heba kom hit drabbades hon av en allvarlig infektion i njuren och lades akut in på Universitetssjukhuset i Örebro under femton dagar. Heba lovades redan då mediciner för sin MS, men sju månader senare har hon fortfarande inte fått medicinen hon behöver, och det gör ont, hela tiden.

När det är som värst får Heba spasmer i kroppen. Då brukar femåriga dottern Rimas hålla om sin mammas ben, så att de ska sluta skaka.

Min mamma är sjuk. Hon skakar i hela kroppen, sen ramlar mamma ur stolen. Då springer pappa och försöker hjälpa henne. 

Det är Amir som måste ta hand om Heba hela dagarna. Han lyfter henne upp och ned för trappan, tömmer hennes kateter, flyttar henne från sängen till rullstolen. Det gör att han själv inte hinner med att söka jobb.

Utan arbete blir det tomt i kassan. Föräldrapenning och barnbidrag från försäkringskassan ger familjen cirka 6000 kronor i månaden. Efter hyra och el lever de på 2000 kronor som ska försörja en familj på tre personer i en hel månad. Pengarna räcker inte.

Familjen har inte fått försörjningsstöd. De har inte heller fått tillgång till en handikappanpassad bostad, trots att läkare intygat familjens behov. Heba har inte heller fått den hjälp hon behöver från hemtjänsten, så att Amir skulle kunna ha möjlighet att söka arbete. 

Trots att hon blivit lovad, har även trygghetslarmet från hemtjänsten uteblivit. Det gör att när hon är ensam hemma och faller ur rullstolen, blir hon liggandes tills maken kommer hem.

Situationen för familjen blir allt värre, och efter att ha skickats mellan försäkringskassan, arbetsförmedlingen, sjukhuset, hemtjänsten och socialförvaltningen börjar familjens ork ta slut. 

– Snälla snälla hjälp, min fru har problem, vädjar Amir. 

När P4 Örebro kontaktar ansvariga parter hänvisar samtliga till socialchefen Ewa-Marie Ernlund Svensk. Ewa-Marie kommenterar inte enskilda ärenden och hänvisar till sekretess. Ansvarig politiker, socialdemokraten Ingemar Javinder, har också avböjt att kommentera.

Ted Lundgren arbetar som integrationssekreterare och har insyn i Hebas fall.

– Hon har blivit lovad ett larm till hemtjänsten ifall hon ramlar ur sin rullstol, men något har gått fel där. 

Hur långt har man kommit med bostadsanpassningen?

– Inte alls skulle jag säga. Vi har tidigare haft uppe frågan och det finns inga lediga bostäder på bottenplan som de behöver.

Vem är ytterst ansvarig för Hebas situation?

– De har fallit mellan väldigt många olika stolar i samhället, så jag vet egentligen inte riktigt vems ansvaret är.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".