Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskvälling: Får det att vända sig i magen på både tittare och skådisar

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 11.54
"Har inte mått illa på två år men nu gör jag det"
(6:33 min)
Julkalendern. Foto Henrik Montgomery /TT
Julkalendern. Foto Henrik Montgomery /TT

Richard Tellström är måltidshistorikern vid Örebro Universitet som tagit fram fakta om maten som barnen äter i årets julkalender "Tusen år till julafton". Värst hittills har nog varit fiskvällingen som statarna åt i slutet av 1800-talet.

Årets julkalender är en resa genom årtusendet. Om hur vi i Sverige levde och åt för att klara livhanken. Om det inte handlade om adeln och de förmögna som kunde placera fasaner och helstekta spädgrisar på bordet som skådebröd. I veckan kom ett riktigt bottennapp i mathållningen - fiskvälling som statarna tvingades livnära sig på i slutet av 1800-talet.




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".