Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Örebro kommun vädjar till gode män

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 05.45
"Vi har behov av gode män och vi har behov av personer som kan ställa upp ganska så snabbt"
(1:46 min)
Flyktingar. Foto:Scanpix.
I nuläget har Örebro kommun 92 gode män som arbetar med att hjälpa ensamkommande flyktingbarn.

Betydligt fler ensamkommande flyktingbarn än väntat har kommit till Örebro under året. Nu uppmanar kommunen sina gode män att ta fler uppdrag för att täcka behovet.

– Eftersom antalet barn ökar så ökar behovet av god man.

Camilla Hansén som är ställföreträdande chef vid Överförmyndarkansliet i Örebro kommun berättar att samtliga gode män i Örebro kommun har fått frågan om att ta fler uppdrag som god man åt ensamkommande barn. Vissa har sagt ja, medan andra inte har möjlighet under julen.

– Vi har behov av gode män och vi har behov av personer som kan ställa upp ganska så snabbt. Det här är också ett behov som kommer att pågå under en längre tid.

I slutet av förra året hade Örebro kommun 67 aktiva ärenden för ensamkommande barn. I år beräknas den siffran öka till över 200. För att klara det stora trycket har kommunen tillåtit att de gode männen får ta fler uppdrag.

– Nu tycker vi att vi tummar lite på våra egna regler. Men det är fortfarande bara två som har sex uppdrag.

Det finns en risk att systemet med gode män missbrukas. Tidningen Expressen har rapporterat om flera fall där gode män tjänat tusentals kronor på att hjälpa ensamkommande barn.

För att undvika den typen av missbruk kontrollerar Örebro kommun om en person haft uppdrag i andra kommuner. På så sätt får kommunen information om en person varit god man länge, om den haft många uppdrag och hur de har skötts.

Men Camilla Hansén tycker att det behövs ett nationellt register över hur många uppdrag en god man har i olika kommuner. Det är särskilt aktuellt nu när många ensamkommande barn kommer till Sverige.

– Vi är många olika myndigheter som behöver veta var barnen befinner sig, så att de får rätt stöd, det stöd de har rätt till.

På Örebro kommuns hemsida kan du läsa mer om vad en god man gör.

Beatrice Emmerik
Beatrice.emmerik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".