Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Över hundra nyanlända barn får inte gå i skolan i Askersund

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 05.45
"Vi är i en extraordinär situation"
(1:24 min)
Gästskolans rektor Malin Skyrman Kindervall, modersmålslärare och elev Askersund
1 av 2
Gästskolans rektor Malin Skyrman Kindervall, tillsammans med modersmålsläraren Faisal Aljhadi och eleven Ensaf Abu Sariha. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Mikael Falk, förvaltningschef, Askersund
2 av 2
Mikael Falk, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Askersund. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Askersunds kommun klarar inte av att ordna skolgång åt alla asylsökande barn som bor där, trots att den har skyldighet. Sen nästan två månader tillbaka väntar 110 barn på att få börja skolan.

– Det är givetvis otillfredsställande att man inte kan erbjuda skolgång på det sätt som barn har rätt till, säger Mikael Falk som är chef för barn och utbildningsförvaltningen i Askersund, och högste ansvarige i frågan.

– Nu är vi ju i en extraordinär situation i Sverige, med den kraftigt ökade tillströmningen av flyktingar, men det är ju givetvis angeläget för barnen att kunna börja skolan så snart som möjligt, säger han.

Fulla lokaler
På Gästskolan Slussen, där de asylsökande barnen skulle ha gått om det hade funnits plats, sörjer rektor Malin Skyrman Kindervall och hennes personal att man inte kan ta emot alla barn.

Men enligt rektor har man helt enkelt inte plats för fler än de 79 elever mellan 6-16 år som går där idag.

– Vi känner ju att vi skulle vilja ge alla de här nästan 200 barnen, som vi skulle ha, en bra start i Sverige, förklarar hon. Nu får de gå ute på boendena istället och ha väldigt lite att göra.

Viktigt för barnen
– Det här är ju familjer där många är i kris och då tror jag det är bra för barnen att komma hit och få lite vardag, få normalitet, säger Malin Skyrman Kindervall.

Nu hoppas hon och hennes kollegor att de ansvariga i Rådhuset i Askersund ser till att alla asylsökande barn får gå i skolan, som de har rätt till.

Och förvaltningschef Mikael Falk intygar att man jobbar med frågan.

Lärare finns
– Det är framför allt lokalfrågan som är den springande punkten, förklarar han. Vi har lyckats med att rekrytera ny personal, men än så länge har vi inte nån fullkomlig lösning på lokalfrågan.

– Det är en fråga som är under utredning, men jag kan inte idag säga vilken lösning det kommer att bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".