Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gräshoppa, mjölbagge eller honungsbi som proteinkälla?

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 12.30
"När man säger mjölbagge känner nog de flesta att man vill slänga bort den"
(12 min)
larver
Larver i maten? Foto : TT

På restauranghögskolan i Grythyttan vill man forska fram sätt att odla insekter som proteinkällor för att minska köttkonsumtionen.

Än så länge är projektet i startgroparna men det finns ett stort intresse att forska fram alternativa proteinkällor med tanke på de klimatdebatter som förekommer flitigt i vårt samhälle.

– Klimatet och vår jord pratas det flitigt om, menar Annika Grälls. Att äta insekter är något som miljoner av människor redan gör, varför kan inte vi?

Annika Grälls är inblandad i ett forskningsprojekt på restauranghögskolan i Grythyttan där man bland annat vill titta på hur odling av insekter så som gräshoppor, honungsbin och mjölbaggar skulle kunna användas som proteinkällor för att minska vår köttkonsumtion.

Om man byggde nio proteinodlingar där man odlade gräshoppor, så kallade buzzbuildings, i stadsmiljön i Stockholm skulle dessa klara av hela proteinbehovet för hela befolkningen i Stockholm.

I början av nästa år hoppas Annika Grälls att projektet kan ta fart på riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".