Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jakt på fler stationer för återvinning

Publicerat lördag 26 december 2015 kl 11.20
"Det finns ett stort intresse att källsortera"
(0:59 min)
Återvinningsstation, återvinning, tidningsinsamling,
Fler återvinninggstationer behövs, trots en ny avfallshantering i Örebro kommun. Arkivfoto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Örebro kommun har infört en ny sorteringsmetod för förpackningar, och behovet att åka till återvinningsstationerna minskar. Trots det kommer antalet stationer att öka.

– Vi ser inte att det här kommer att få någon större påverkan att vi skulle dra in återvinningsstationer, säger Annica Dahlberg informationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar för att det finns återvinningsstationer.

Som P4 Örebro berättat tidigare har drygt 2 000 villahushåll i Örebro kommun fått möjlighet att sortera plast, wellpapp, tidningar och plåtburkar. Avfallet läggs i speciella plastpåsar i det ordinarie sopkärlet, som sedan hämtas av kommunen. Materialet transporteras sedan till Eskilstuna för vidare sortering och återvinning.

Nästa år får samtliga 18 500 villaägare inom Örebro kommun möjlighet att ansluta sig till systemet, som bygger på frivillig medverkan. Trots det räknar Förpackningsinsamlingen att det behövs ännu för stationer där det går att lämna exempelvis wellpapp, plast och tidningar.

– Vi har ett stort behov av återvinningsstationer, även med den här typen av sortering i påsar måste man fortfarande sortera glas och stora förpackningar, och vi måste ha det för flerbostadshusen, säger Annica Dahlberg.

Inom Örebro kommun finns idag ett fyrtiotal återvinningsstationer.

– Vi har sökt få fler stationer under en längre tid, och samarbetar med kommunen om mark och bygglov. Att det behövs fler stationer är glädjande, det visar på ett stort önskemål att få källsortera, och det ökar hela tiden, menar Annica Dahlberg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".