Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länsstyrelsen slår fast:

"Det allvarligaste fallet av vanvård i Örebro län"

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 15.20
"Det var halta grisar och grisar som inte kunde resa sig"
(1:59 min)
Grisar Foto: Matthias Rietschel/Scanpix.
Vid en inspektion hos djurägaren konstaterades att grisarna var i dåligt skick. (Bilden har inget samband med den aktuella gården). Foto: Matthias Rietschel/Scanpix.

En djurhållare i norra länsdelen har vanvårdat grisar, som vi berättat om tidigare i P4 Örebro. Länsstyrelsen betecknar fallet som ovanligt för länet, men mycket allvarligt.– Det är inte särskilt vanligt alls att vi får så här stora problem på lantbrukets djur. Ett sådant här ärende med gris vet jag inte överhuvudtaget om vi haft alls, säger Elina Åsbjer, länsveterinär.

Länsstyrelsen som har tillsyn för djurhållningen får varje år mellan 450 och 500 anmälningar om att det brister i omvårdnaden av djur. Mest handlar det om att sällskapsdjur far illa. De som gör anmälan kan både vara veterinärer, slakterier eller privatpersoner.

Det var Livsmedelsverket som slog larm, efter att man fått rapporter från slakterier att mer än 200 grisar som skickats till slakt från gården utanför Nora haft allvarliga frakturer och skador.

- Det här är mycket allvarligt, så pass allvarligt att vi bedömt att grisägaren inte ska ha klöv och hovbärande djur, säger Elina Åsbjer.

Charlotte Fredriksson, som är djurskyddsinspektör vid Länsstyrelsen var en av de som var på plats på gården, för inspektionen. När inspektörerna anlände var grisarna i mycket dålig kondition. Ett femtontal grisar låg ned och kunde inte resa sig. De som försökte stå på benen visade tecken på stor smärta.

– Det här är det allvarligaste fallet vi haft när det gäller lantbruksdjur här i länet, säger Charlotte Fredriksson.

– Ägarna hade uppfattningen att grisarna inte upplevde smärta som vi människor.

Vad tänker du kring det?

– Att det är ett märkligt uttalande.

Varför blev djurbesättningen sjuk?

– Det beror på att ägarna hade uteslutit en viktigt komponent i fodret som grisarna uppenbarligen inte klarade sig utan.

Hur sköter sig annars de som har djur för livsmedelsproduktion?

- Väldigt bra, vi har duktiga och engagerad lantbrukare här i länet. Det här ett mycket ovanligt fall, säger Charlotte Fredriksson.

Sammanlagt omhändertogs 650 grisar från djurägaren i norr. Det är oklart om fallet kommer att överklagas av ägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".