Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvården i Örebro anställer och öppnar vårdplatser trots sparbeting

Publicerat lördag 26 december 2015 kl 07.35
"Vi behöver en mix av fler olika yrken"
(1:29 min)
Jan Olsson, hälso och sjukvårdsdirektör Region Örebro län
Jan Olsson, hälso och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Under 2016 kommer sjukvården i Örebro län att öppna vårdplatser och nyanställa personal. Samtidigt måste man spara. En hård nöt att knäcka, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Olsson.

Det sjukvården i Region Örebro län främst behöver spara in på, är intag av hyrläkare och uttag av övertid, förklarar Jan Olsson.

– Vi tar ut väldigt mycket extratid av dem som arbetar och det är inte bra varken ur ett arbetsmiljöperspektiv eller ett ekonomiskt perspektiv, säger han.

– Sen 2014 fram till i år har kostnaderna för övertiden i sjukvården ökat med 60 miljoner kronor, och det är pengar vi kan använda på ett förnuftigare sätt, menar Olsson.

Behöver tänka nytt
Totalt beräknas sjukvården i Region Örebro län gå med drygt 200 miljoner kronor i underskott 2015. Och en del av det handlar alltså om övertidsersättningar. Men man har också tagit in alldeles för många hyrläkare, vilket blir väldigt dyrt.

För att få bukt med detta, men också för att fylla på med rätt kompetens, kommer Region Örebro län att anställa personal inom vården under 2016, förklarar Jan Olsson.

– Vi är i en fas där vi under ett år nu har haft problem med brister i flera personalkategorier, med stängda vårdplatser. Det har tvingat oss att börja tänka i lite nya banor när det gäller hur vården kan utvecklas, säger Jan Olsson.

– Utmaningarna ligger i att attrahera de kompetenser vi behöver för att bygga en sjukvård som är mer samlad, ur patienternas perspektiv.

Flera yrken
– Vi behöver dem som hjälper oss med serviceuppgifter, sjuksköterskor, läkare och fysioterapeuter, och det behövs en mix av dessa, förklarar han.

Jan Olsson menar också att det kommer att bli aktuellt att göra stängda vårdplatser tillgängliga igen under året som kommer.

– Ja, vi kommer att öppna vårdplaster nästa år, det är jag helt övertygad om, säger han.

– Vi har haft neddragna vårdplatser sen hösten 2013, och nu börjar vi se att det är dags att öppna upp dem igen, avslutar Jan Olsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".