Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Garphyttans skola har saknat idrottshall nära ett år

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 05.30
"Väldigt mycket långbänk"
(1:35 min)
Andreas Gustavsson rektor på Garphyttans skola. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.
1 av 2
Andreas Gustavsson rektor på Garphyttans skola. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.
Utdragen renovering av Garphyttans gymnastikhall. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.
2 av 2
Utdragen renovering av Garphyttans gymnastikhall. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Eleverna på Garphyttans skola har inte haft inomhusidrott på snart ett år. Renoveringen av gymnastiksalen har dragit ut på tiden och kostar dessutom 6 miljoner mer än beräknat.


Personal och elever har haft ett stort tålamod under hela den långt utdragna renoveringen av gymnastiksalen.

– Ja, vi har ju fått nya slutdatum många gånger så vi har varit tålmodiga under renoveringen, nu är senaste datum första februari - då lovas vi komma in i hallen, säger Andreas Gustavsson rektor på skolan.

Hade en grundligare kontrollbesiktning kunnat avslöja de stora felen innan bygget drog igång?

– Teoretiskt kunde vi ha gjort det. Vi använder oss av vår kompetens och erfarenhet när vi bedömer omfattning. Skulle vi göra en total genomlysning på varje enskilt objekt skulle detta ta för lång tid och vara för kostsamt. Som sagt brukar vår samlade erfarenhet räcka långt vilket vi visat i ett flertal ombyggnadsprojekt. Vi tycker naturligtvis att varje enskilt fall där tidplanen drar ut i tiden är olyckligt eftersom vi vet att det drabbar verksamheten ytterst. Vi försöker alltid dra lärdom av händelser som denna. Det bör tilläggas att det är svårt att förutse alla brister som kan uppkomma när vi går in och renoverar i gamla hus, förklarar Futurums VD Göran Lunander.

Kostnadsberäkningarna för att renovera gymnastikhallen var åtta miljoner från början, men beräknas nu sluta på 14 miljoner kronor.

Eleverna måste enligt läroplanen ha inomhusidrott av olika slag och den långa renoveringstiden gör att skolledningen nu måste lösa det på annat sätt.

– Vi håller på och tittar på om vi kanske måste lägga in extra pass med gymnastik, men då måste vi veta när vi får börja använda hallen igen, säger Andreas Gustavsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".