Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Var fjärde miljöpartist har hoppat av sen valet 2014

Publicerat fredag 25 december 2015 kl 07.25
"Partier med många unga har flest avhopp"
(1:17 min)
I flera vallokaler gjordes det fel under EU-valet. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Många unga politiker som röstades in i förra valet, har nu hoppat av. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Var fjärde miljöpartist och var femte sverigedemokrat som valdes in i landstings- eller kommunfullmäktige i Örebro län 2014 har hoppat av, drygt ett år in i mandatperioden. Och det har med ålder att göra.

Det är siffror från Statistiska Centralbyrån som visar att åldern på de ledamöter som väljs in i våra demokratiska församlingar, spelar mycket stor roll för hur många av dem som blir kvar på sina poster.

Och när det gäller just Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i Örebro län, var relativt många av deras ledamöter unga när de valdes in.

Under 30
– Partier som har många unga på sina valsedlar har också en större andel avhopp, förklarar Richard Öhrvall, demokratistatistiker på Statistiska centralbyrån. Avhoppen är i särklass störst bland dem som är under 30 år.

Och det är förstås ett problem för partierna som vill föryngra och förnya sin politikerkår, samtidigt som man vet att ju fler unga man plockar in, desto större blir andelen avhopp.

I senaste valet fick Miljöpartiet 29 mandat i landstinget och kommunerna i Örebro län. Sju av ledamöterna, 24 procent, har hoppat av. För Sverigedemokraterna är motsvarande siffror att 12 av 61 ledamöter, 20 procent, har lämnat sina platser.

Äldre stannar
Båda partierna hade större andel unga ledamöter än genomsnittet, och statistiskt sett är alltså åldern nåt som spelar roll när det gäller avhopp. Kristdemokraterna har inga avhopp, och de har också fler äldre ledamöter.

Avhoppssnittet för alla partier hitintills under mandatperioden är drygt åtta procent. Enligt Richard Öhrvall finns det inget som tyder på att allmänhetens förtroende för partier generellt sett påverkas av en stor andel avhopp.

– Däremot kan man tänka sig att de fall där avhoppen beror på konflikter, där kan det nog ha en påverkan. Men det är som sagt inte det vanligaste skälet till att man hoppar av, avslutar Richard Öhrvall.

Antal avhopp per parti

Samtliga avhopp gäller från valet 2014 fram till december 2015.

Moderaterna: 87 mandat, 5 avhopp, 5,7 procent

Liberalerna: 23 mandat, 3 avhopp, 13 procent

Centerpartiet: 48 mandat, 1 avhopp, 2,1 procent

Kristdemokraterna: 26 mandat, 0 avhopp, 0 procent

Socialdemokraterna: 204 mandat, 13 avhopp, 6,4 procent

Vänsterpartiet: 51 mandat, 3 avhopp, 5,9 procent

Miljöpartiet: 29 mandat, 7 avhopp, 24,1 procent

Sverigedemokraterna: 61 mandat, 12 avhopp, 19,7 procent

Övriga: 10 mandat, 0 avhopp, 0 procent

Totalt: 539 mandat, 44 avhopp, 8,2 procent

Källa: Valmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".