Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alltfler krogar i Örebro serverar alkohol

Publicerat lördag 2 januari 2016 kl 07.00
"Egentligen borde ökningen varit ännu större"
(1:33 min)
Nobellhallen har fått permanent alkoholtillstånd efter ett års prövotid. Arkivbild/Sveriges Radio Örebro.
Fler och fler restauranger serverar alkohol i Örebro. Arkivbild/Sveriges Radio Örebro.

Antalet krogar och restauranger som serverar alkohol i Örebro har ökat. Det visar en undersökning som P4 Örebro har gjort. På sju år har antalet serveringstillstånd ökat med 18 procent.

– För många restauranger är serveringstillståndet en väldigt viktig del, säger Stefan Lundin, chefsjurist på besöksnäringens branschorganisation Visita.

– Tittar man tio år tillbaka, till 2005, så kan man se att det är knappt 2000 serveringstillstånd som har tillkommit på riksnivå. Under samma period har det tillkommit nästan 5000 restauranger.

– Så på ett sätt skulle man tycka att det borde ha varit en ännu större ökning, säger Stefan Lundin.

Fler krogar
Att Sveriges befolkning ökar är en naturlig orsak till att krogar och restauranger blir fler. Svenskens resvanor har också öppnat möjligheter för nya typer av restauranger från delar av världen att etablera sig.

En konsekvens av att fler krogar öppnat, är att serveringstillstånden för alkohol har blivit fler. Ulf Guttormsson arbetar som utredare på CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning.

– Man ökar ju därmed tillgängligheten till alkohol, vilket i sin tur kan leda till en ökad konsumtion, som i slutändan kan leda till ökade skador av alkohol.

Ser ingen fara
På branschorganisationen Visita ser man inte att restaurangnäringen skulle utgöra det stora hotet mot folkhälsan. Enligt Stefan Lundin så konsumeras bara tio procent av all den alkohol som säljs, på krogen.

Och Lundin ser fördelar med att människor dricker i en miljö där det finns utbildad personal i närheten.

– Det här med serveringstillstånd har ju den positiva effekten att konsumtion sker i kontrollerade miljöer, säger Stefan Lundin, chefsjurist på besöksnäringens branschorganisation Visita.

Så krogtät är din kommun

Sifforna anger antal invånare per serveringstillstånd 2014. Ju lägre siffra, desto fler krogar/restauranger per invånare.

Ljusnarsberg 378

Askersund 428

Hällefors 434

Degerfors 596

Örebro 755

Karlskoga 771

Lekeberg 818

Nora 863

Laxå 944

Hallsberg 1021                 

Lindesberg 1058

Kumla 1314

Fakta:

För att restauranger ska få servera alkohol krävs ett serveringstillstånd från kommunen. Tillstånden regleras enligt alkohollagen. Varje näringsidkare som söker tillstånd måste genomgå ett kunskapsprov för att få sälja alkohol.

Källor: SCB och Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".