Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länets kommunpolitiker allt äldre - har stor påverkan på deras beslut

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 06.00
"Man stöttar särskilt grupper man själv tillhör"
(1:28 min)
Sal med politiker i Gävle kommunfullmäktige.
Ledamöterna i länets kommunfullmäktigeförsamlingar blir allt äldre. (Bilden är dock hämtad från ett annat län.) Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio.

Sverige har en rekordung riksdag, men kommunpolitikerna blir allt äldre. Andelen kommunfullmäktigeledamöter i Örebro län som är 65 år eller äldre har fyrdubblats på två decennier, och det påverkar besluten.

Det är kommunforskaren David Karlsson vid Förvaltningshögskolan på Göteborgs universitet som menar att åldern kan påverka vilka beslut som fattas av politikerna i kommunfullmäktige.

– Vi vet ju att politikers sociala bakgrund och erfarenheter påverkar dem i deras politiska prioriteringar, säger han. Man tenderar att särskilt stötta grupper man själv tillhör.

Åldern viktig
– Och ålder är inte en oviktig kategori, inte minst i kommunerna där de absolut viktigaste verksamheterna berör åldersgrupper. Alltså de allra äldsta i äldreomsorgen och de yngre i barnomsorg och skola.

Den åldersförskjutning som har skett i kommunpolitiken under de senaste decennierna är tydlig. Bara fyra procent av dem som valdes in i Örebro läns kommunfullmäktigeförsamlingar 1994 hade nått pensionsåldern 65 år.

I valet 2014 hade gruppen vuxit till drygt 16 procent. Och genom avhoppen som har skett hitintills under mandatperioden har 65-plussarnas andel fortsatt att öka, om än marginellt.

Framför allt är det 30-49-åringarna som har minskat sin andel.

Samtidigt fick Sverige en rekordung riksdag i senaste valet, och partiledarna är i snitt ännu yngre.

Unga har annat
Förklaringen är att det handlar om proffspolitiker på riksnivå och fritidspolitiker lokalt, enligt kommunforskare David Karlsson.

– Fritidspolitiker är folk som har tid, resurser och praktiska möjligheter att sköta sådana här uppdrag. Där har de äldre ett stort försteg.

– Unga i karriären, som har barn och familj och kanske flyttar runt i landet, de har svårare att behålla ett fritidsuppdrag och sitta kvar länge, säger kommunforskaren David Karlsson vid Förvaltningshögskolan på Göteborgs universitet.

Åldersfördelning Örebro läns kommunfullmäktige

(andel av totala antalet ledamöter)

1994:
7,8 procent var 18-29 år
49 procent var 30-49 år
39,3 procent var 50-64 år
3,9 procent var 65 år eller äldre

2014:
7,5 procent var 18-29 år
38,3 procent var 30-49 år
38 procent var 50-64 år
16,2 procent var 65 år eller äldre

December 2015:
6,4 procent var 18-29 år
36,6 procent 30-49 år
40,3 procent 50-64 år
16,7 procent 65 år eller äldre

Källa: SCB och Valmyndigheten

Fotnot: Siffrorna för december 2015 anger hur stor andel som tillhörde respektive åldersgrupp under valåret 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".