Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag ska ge nyanlända bättre och rättvisare skola

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 05.00
"Det är ytterst viktigt att varje elevs kunskap verkligen kommer fram"
(1:31 min)
Redovisning, klassrum, Almby skola, Internationella gruppen
Varje elevs behov ska kartläggas för att ge bättre skolgång. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Från årsskiftet kräver en ny lag att alla nyanlända elever ska kartläggas, något som välkomnas på Almby skola i Örebro.

Syftet med den nya lagen är att alla nyanlända elever ska få en bättre och mer likvärdig skolgång, oavsett var i Sverige de hamnar.

Och det tycker Aida Fazlic, lärare på Almby skola i Örebro, är jättebra.

– Hitintills har skolor runt om i landet skapat sina egna kartläggningsmaterial som de jobbat efter, men nu får vi riktlinjer som blir gemensamma för alla skolor, och det tror jag blir bättre för eleverna, säger Aida Fazlic.

Behöver få koll
Och att få koll på var eleverna står när de kommer till den svenska skolan är avgörande, menar hon. Först när man vet vilken skolbakgrund de har, vilka kunskaper, förutsättningar och behov, kan man placera dem i rätt årskurs och anpassa undervisningen i den ordinarie klassen så att den fungerar för varje elev, säger hon.

Men för att få till en bra kartläggning, som enligt den nya lagen ska ske inom två månader från att eleven kommit till Sverige, måste den göras på elevens eget modersmål, menar Aida Fazlic. Något som då behöver ske med hjälp av så kallade studiehandledare, som talar elevens modersmål.

– Det är ytterst viktigt att det sker i samband med studiehandledning för att man ska kunna ta tillvara på elevers bakgrund och kunskaper så att de faktiskt visas och inte hamnar i skymundan för att de inte kan svenska språket.

Don efter person
Och Aidas kollega, Shahnaz Vaziri, håller med. Det är otroligt viktigt att den som är duktig på till exempel fysik, får utvecklas i det ämnet även om hen inte kan förklara sina kunskaper på svenska. Liksom att man inte får undervisning efter sin ålder, utan efter vad man kan och behöver, säger hon.

– Att inte sätta elever som inte har gått i skolan på nians matte bara för att han tillhör nionde klass. Kanske behöver han istället tvåans matte, grundläggande matte, för att lyckas med matte, säger Shahnaz Vaziri.

– Det är det som är vinsten med det nya kartläggningssystemet, menar hon.

Skollagen om kartläggning av nyanlända:

Från den 1 januari 2016 är bedömningen av en nyanländ elevs kunskaper reglerad i skollagen och obligatorisk att genomföra.

Bedömningen ska genomföras så att rektorn kan fatta beslut om placering i årskurs och undervisningsgrupp inom två månader från att hon eller han skrivits in i den svenska skolan.

Kartläggningen ska även ligga till grund för planeringen av elevens fortsatta undervisning och hur undervisningstiden ska fördelas mellan ämnena.

Enligt skollagen är den elev nyanländ som varit bosatt utomlands, men som nu bor i Sverige och har börjat sin utbildning här senare än höstterminens start det kalenderår då han eller hon fyller sju år.

Även för andra elever som varit bosatta utomlands kan det bli aktuellt att göra en bedömning av elevens kunskaper.

Kartläggningen ska göras i tre steg:

Steg 1: Elevens språk och erfarenheter. 

Steg 2: Elevens kunskaper inom områdena litteracitet och numeracitet. Litteracitet handlar om elevens användning av skriftspråk. Numeracitet handlar om elevens förmåga att använda matematiskt tänkande.

Steg 3: Elevens kunskaper i 15 av grundskolans ämnen.

Du hittar hela materialet för Steg 1 och Steg 2 i Skolverkets bedömningsportal: https://bp.skolverket.se/web/kartlaggningsmaterial/start


Källa: Nationellt centrum för svenska som andraspråk
vid Stockholms universitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".