Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SKL vill ha dispens för särskilt utsatta skolor

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 14.36
"Orimliga krav i extraordinärt läge"
(1:24 min)
Biologilektion på Västra Engelbrektsskolan i Örebro.
Skolor som tar emot många nyanlända behöver kunna få dispens från lagkravet om kartläggning av elevernas kunskaper inom två månader, menar SKL. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio

Vissa skolor kommer få svårt att leva upp till det nya lagkravet att alla nyanlända barns kunskaper ska kartläggas inom två månader. Det menar Sveriges Kommuner och Landsting som vill införa en dispens.

Den nya lagen som trädde i kraft i och med årsskiftet innebär att landet skolor ska bedöma och kartlägga alla nyanlända elevers kunskaper inom två månader. Detta för att de ska få en bättre anpassad utbildning efter sina förkunskaper.

Men på SKL är man orolig för att kommunerna kommer att få svårt att klara detta inom den utsatta tidsgränsen.

Hel årskull
– Vi tycker att kravet på att man ska göra en kartläggning och att det finns stödmaterial kopplat till det är bra, säger Roy Melchert som arbetar med utbildningsfrågor på Sveriges kommuner och landsting.

– Men det blir svårt att klara det när det i princip har kommit en hel årskull under det gångna året, runt 80 000 elever eller ännu fler, säger han.

Det Roy Melchert på SKL är orolig för är att kommunerna och de enskilda skolorna ska få kritik från Skolinspektionen för att de inte lever upp till den nya lagen till punkt och pricka, fast de gör så gott de kan.

– Vi tycker att det är orimligt att ställa sådana höga krav i det här extraordinära läget, förklarar han.

Mer tid
Därför vill Roy Melchert och SKL att regeringen ska införa en möjlighet för skolorna att få dispens från tidsgränsen som säger att varje elev måste vara kartlagd inom två månader från det att han eller hon har kommit till Sverige. Särskilt gäller det de kommuner och skolor som tagit emot flest nyanlända elever, säger han.

– Av Sveriges 290 kommuner är det ungefär 50 kommuner som har ett extra stort mottagande, och det är klart att de har den största utmaningen där det kan bli allra svårast att leva upp till alla regelkrav som finns kopplade till undervisning.

Och på utbildningsdepartementet förs nu en diskussion med SKL om att införa en dispens från tidsgränsen för bedömning och kartläggning av nyanlända elevers kunskaper. Detta enligt utbildningsminister Gustav Fridolin. Men när dispensen i så fall kan införas är inte klart ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".