Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Namninsamling för att bevara kulturvärden i Tiveden

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 05.43
"Här finns vackra stenarbeten och broar"
(1:27 min)
Tiveden naturvärden damm dammar bäck EU projekt
1 av 4
Göran Hartman plåtar grannen Ingemar Stenström, som håller protestskylten. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Tiveden naturvärden damm dammar bäck EU projekt
2 av 4
Ingemar och Göran befarar att natur- och kulturvärdena försvinner om dammarna görs om till bäckar. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Tiveden naturvärden damm dammar bäck EU projekt
3 av 4
Ingemar Stenström är uppväxt i Åboholm, och hans pappa drev kvarnen som skymtar på bilden. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Tiveden naturvärden damm dammar bäck EU projekt
4 av 4
Göran Hartman är rädd för att dammarna slås sönder, när öringen ska ha fria vandringsleder. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

Öringen ska få fria vandringsleder i vattendragen i Sågkvarnsbäcken, vid sjön Unden i Tiveden. Men projektet väcker protester bland boende. 

Göran Hartman som bor vid Åboholm är rädd för att vatten-, natur och kulturvärden ska förstöras, eftersom vattenhinder måste bort för att öringen ska kunna vandra fritt.

– Man ska riva vackra stenarbeten, broar och kvarndammar. Framförallt är det här ett enormt hot, inte bara i Tiveden, utan ett hot mot en levande landsbygd och ekoturism, säger han.

Göran Hartman har startat en namninsamling mot projektet. Men Daniel Bergdahl på Länsstyrelsen menar att oron är överdriven.

– Vi strävar efter minsta möjliga påverkan på kulturmiljöerna, kanske att en mindre del av en viktig damm av kulturmiljösynpunkt kan rivas ut, säger Daniel Bergdahl.

Länsstyrelsen har huvudansvaret för vattenarbetet. Markägarna kan få bidrag för att till exempel återställa en damm, så att öringen kan vandra fritt.

Men skulle en markägare vägra att göra de åtgärder som föreslås, kan det bli tal om tvångsåtgärder.

– Det finns lagstiftning som ger stat och kommun rätt att av naturvårdsskäl driva igenom åtgärder som har nytta för naturen, men än så länge har vi inte drivit igenom något sådant ärende i Örebro län, säger Daniel Bergdahl.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".