Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hällefors bättre än andra på att skaffa jobb till flyktingar

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 05.43
"Vi hjälpte föreningar och andra med småjobb"
(1:27 min)
Lars Ove Carlsson jobbade tidigare på Hällefors kommun och menar att de var framgångsrika med att skapa jobb. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio.
Lars Ove Carlsson jobbade tidigare som arbetsmarknadssamordnare på Hällefors kommun. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio.

En ny forskningsrapport vid Uppsala universitet lyfter Hällefors som en kommun som, bättre än andra, lyckats få ut nyanlända och flyktingar i arbete.


Ändå menar rapportförfattaren professor Roger Andersson att det är svårt att dra några långtgående slutsatser av det han fått fram.

– Man ska minnas att det är ganska få flytkingar som kommit till Hällefors. Bland de arbetsmarknadsregioner jag tittat på är det nog en av de som har minst antal, säger han.

Följt flyktingar
Roger Andersson har följt flyktingar som kom till Sverige mellan 1995 och 2004 under en sexårsperiod och sedan jämfört hur det har gått för dem på arbetsmarknaden. Och de som hade Hällefors som första bostadsort lyckades alltså bäst.

Lars Ove Carlsson som jobbade som arbetsmarknadssamordnare i Hällefors kommun under den här perioden, berättar att de var framgångsrika med att få ut de som kom till kommunen då i jobb. Arbetsförmedlingens interntidning skrev till och med ett reportage om Hällefors som ett lyckat exempel.

Enligt Lars Ove Carlsson handlade framgången om ett lyckat samarbete med olika parter och om att kommunledningen gav honom och hans kollegor fria händer. Med hjälp av kreativa lösningar lyckades de få ut många i jobb.

Turades om
– Vad det gäller invandrare så var det instegsjobben som kom då, berättar han. Då hade vi ett intimt samarbete med Arbetsförmedlingen för att anställa dem i instegsjobb.

– Vi hade två grupper som fick gå på SFI en vecka och vara ute på praktik nästa vecka, och så turades de om. På det viset hjälpte vi föreningar och andra med småjobb och så fick de kontakter med andra människor och fick lära sig svenska genom att vara ute och arbeta, förklarar Lars Ove Carlsson, som tidigare jobbade som arbetsmarknadssamordnare i Hällefors kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".