Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakar fröknäcke med gräshoppemjöl

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 16.14
"Jag tyckte det lät spännande"
(7:50 min)
Jennie Nises Insektsförtärare i Örebro
1 av 2
Jennie Nises dricker smoothie och äter knäcke med syrsemjöl i. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.
Fröknäcke och smoothies gjord på bland annat insekter
2 av 2
Fröknäcken och smoothien innehåller båda syrsemjöl. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Mjöl gjort på syrsor kan vara det första steget mot att äta fler insekter som en proteinkälla istället för kött. Det har i alla fall Jennie Nises börat med.  

– Det är ganska nytt och finns inte ute på marknaden, men jag har testat på.

Jennie Nises är engagerad i miljöfrågor och sitter i kommunfullmäktige i Örebro för Socialdemokraterna. 

– Jag hörde om en arkitektbyrå som ritat insektsodlingar för stadsmiljö och det tyckte jag lät väldigt spännande och sen dess har jag försökt sätta mig in i det.   

Är det svårt att få tag på produkter för att blanda i ingrediensen insekter?

– I Sverige är det lite svårt, i andra EU-länder har man hakat på lite snabbare. I Sverige ligger det nu hos Livsmedelsverket att titta på det, så vi får koll på det här med allergier och sånt, säger Jennie Nises.




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".