Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#slutatafsa

Expert: Så pratar du med dina barn om tafsning

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 10.44
"Barn gör som vi gör, inte som vi säger"
(5:10 min)
Lovisa Bonerfält, expert, barn- och ungdomspsyk. Terapeuft.
Lovisa Bonerfält är legitimerad terapeut och specialiserad i behandling av sexuella övergrepp. Hon berättar hur vuxna föräldrar kan prata med barn och ungdomar om sexuella ofredanden. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Hur sätter vi stopp för sexuella övergrepp och tafsning? Ett sätt är att vuxna tar ansvar för att lära sina barn vad som är okej - och inte.

Lovisa Bonerfält är legitimerad psykoterapeut och är specialiserad på just sexuella övergrepp. Hon arbetar med barn och unga från 5 år upp till 21 år, som både blivit utsatta för sexuella övergrepp - eller utsatt andra. 

Enligt Lovisa kan en anledning till att unga killar tafsar vara att internetporren är så lättillgänglig i dag. 

– Att porr bara är ett klick borta, det spelar stor roll. I princip alla ärenden där personer har blivit fällda för sexuella övergrepp eller ofredanden så har de konsumerat pornografiskt material. Självklart spelar det i roll att det är så lättillgängligt.

Kan det påverka killars sätt att se på tjejer och vad som är okej?

– Jag tror det påverkar både hur de ser på tjejer, men också hur de ser på sig själva och sina kroppar, och vad som förväntas av dem.

Vad är det viktigaste man kan göra som förälder för att få barn att förstå att det är fel att ta på andra mot deras vilja?

– Redan när barnen är små så kan man mycket tidigt börja träna dem vid vad som är "privata områden". Vi brukar prata om "bikiniområden" eller "kalsongområden", där får ingen annan ta och där ska inte du heller ta på någon. Det kan man göra väldigt lättsamt. 

Men hur pratar man med äldre barn, som kommit in i tonåren?

– Ett sätt är att prata om det som sker nu, att man tar upp med sin tonåring det som är på nyheterna om sexuella ofredanden. 

Är man mottaglig som tonåring för de här samtalen?

– Det är inte alls säkert, men det är ändå det som är vår utmaning och ansvar som förälder. Att ta ansvar och sätta ord på det. Men framförallt visa att vi är nyfikna och visa att vi vill lyssna.

– Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Pappor och mammor har en viktig del i det här. Hur pratar man och hur förhåller man sig till varandra och hur kommenterar man andra människor. Det handlar om att vara en god förebild, dels hur man pratar om sin egen kropp men också hur man förhåller sig till varandra i sin relation?

Men de som inte har föräldrar, vem ska fostra dem?

– Vuxna runt omkring måste vara nyfikna och lyssna. Det kan vara allt från lärare till fritidsledare eller ungdomsledare inom sporten och andra sammanhang. 

Hur tycker du man ska göra för att stoppa sexuellt ofredande av kvinnor? Maila malin.laurila@sverigesradio.se.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".