Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Örebrobutiker brister i hanteringen av fisk och skaldjur

Publicerat tisdag 5 april 2016 kl 13.41
Skaldjur. Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

Det finns brister i hanteringen av fisk och skaldjur i en del livsmedelsbutiker i Örebro, det visar Miljökontorets kontroller.


Miljökontorets kontroller visar att förvaringen blivit bättre, men det finns fortfarande en del brister.

Tio butiker som hade anmärkningar under 2014 och 2015 har fått återbesök av miljökontoret. Och det är bland annat problem att hålla kylan i diskarna som butikerna får anmärkningar på.

Om fisk förvaras för varmt riskerar bakterier som listeria att växa till sig och bli farliga innan bäst före-datumet.

– Miljökontorets kontroller är en viktig kvalitetssäkring av butikerna, som till exempel behöver tänka på att inte fylla sina kyldiskar för fullt, eftersom de då inte klarar av att hålla rätt temperatur, säger Sara Björkman, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Örebro kommun.

Hon menar att som kund ska man kunna känna sig trygg i att bäst före-datumet stämmer och att förvaringen av produkten är säker.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".