Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tusentals nya patienter inom folktandvården i Örebro län

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 09.30
"Vi har hårdare tryck på Folktandvården"
(1:42 min)
En tandläkarundersökning.
Tandundersökning Foto: Pontus Lundahl / TT.

På 6 år har folktandvården i Örebro län fått omkring 10 000 fler vuxna patienter. Det tillsammans med höstens ökning av antalet asylsökande har gjort att trycket på folktandvården ökat.

– Det är en stark inflyttning som man ser överallt i framför allt i Örebro, säger Gunilla Thorstensson -Sjöqvist, chef för allmäntandvården inom Folktandvården i Region Örebro län

Hur har antalet asylsökande som kom till Örebro under hösten påverkat situationen ?

– Det är klart att i och med att det kom 8 000 asylsökande till regionen under senare delen av hösten så har det påverkat, att vi har hårdare tryck på Folktandvården, säger Gunilla Thorstensson -Sjöqvist.

Örebro kommun står alltså för den största delen av de 10 000 fler vuxna patienter som folktandvården i Örebro län har fått.

För att hantera de patienterna och höstens ökning av antalet asylsökande håller folktandvården för fullt på att nyrekrytera och ersätta personal som slutat, det handlar om 15 tandläkare, nya hygienister och sköterskor.

Frågan är hur Folktandvården klarar av finansieringen med nyanställningar och att erbjuda tandvård till tusentals fler patienter.

– 60 procent av vår verksamhet finansieras av att vuxna patienter betalar för sin egen vård. Sedan har vi uppdrag, till exempel att bedriva barntandvård på samma sätt som de privata tandläkarna får ersättning för att bedriva sin barntandvård. För de asylsökande får man ersättning från staten, säger Gunilla Thorstensson -Sjöqvist, chef för allmäntandvården inom folktandvården i Region Örebro län.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".