Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gott om parkeringar i Örebro - men du får gå en bit

Publicerat lördag 30 april 2016 kl 11.48
"Det är tufft med parkeringar"
(1:21 min)
Bilar parkering
Gatuparkering i Örebro Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio

En del parkeringar försvinner i och med att det byggs bostäder på många håll i Örebro. Men det finns så det räcker, menar kommunens trafikplanerare.

– Vi växer och det blir trängre och svårare att hitta ytor. Man måste kanske tänka lite gångavstånd från parkering och tänka att buss och cykel också ska ta plats, säger Andreas Ahlstam, trafikplanerare på Örebro kommun.

Det är inte så att det saknas parkeringsplatser i Örebro, menar du?

– Nej, inte totalt sätt, det finns ganska många lediga parkeringar om man tittar på hela centrum men det beror på hur långt man är beredd att gå men upp till 400 meter är det absolut tillräckligt, säger Andreas Ahlstam.

Det finns omkring 5 000 parkeringsplatser i city i Örebro, enligt en inventering som gjordes 2015. Och det är tillräckligt om man är beredd att gå några hundra meter eller välja garage och parkeringshus, enligt Andreas Ahlstam.

Han menar att det behövs dels mer information, dels att arbeta med avgifter för att styra var folk parkerar sina bilar.

Men frågan är om örebroarna håller med om att det finns tillräckligt med parkeringar.

– Det är tufft med parkeringar, det byggs bostäder och det är svårt att få parkeringsplatser, säger en örebroare.

En annan menar att det är nästan omöjligt att hitta en parkeringsplats längst Berggatan, en tredje örebroare vittnar om svårigheten att hitta parkeringar när man är i centrum och ska handla och då är lösningen parkeringshusen.

Det finns platser längre bort eller i parkeringshus som människor kan ta menar Andreas Ahlstam. Det som behövs är mer information och en harmonisering av pris mellan parkeringshus och parkeringsplatser på gatorna menar, Andreas Ahlstam, trafikplanerare i Örebro kommun.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".