Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Komtek i Örebro HBTQ-diplomeras

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 05.45
"Det här är nästa steg för oss"
(1:32 min)
Axel Borg teknikpedagog Komtek teknikskola undervisning
Teknikpedagog Axel Borg undervisar på Komtek som nu ska HBTQ-diplomeras. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Den kommunala teknikskolan Komtek i Örebro blir HBTQ-diplomerad. En naturlig utveckling för verksamheten, menar Ulrika Sultan som är enhetschef på Komtek.

– Vi vann ju jämställdhetspriset i Örebro kommun 2014 och jobbar mycket med barn och ungdomar, så när vi såg att man kan bli HBTQ-diplomerad som kommunal verksamhet, sa vi att vi självklart ska bli det, förklarar Ulrika Sultan. Det är nästa steg för oss.

Det är genom ett samarbete mellan Örebro kommun och RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, som HBTQ-diplomeringen blivit möjlig för kommunala verksamheter i Örebro.

Redan nu har flera enheter valt att bli diplomerade, exempelvis demensboendet Elgströmska i Mellringe, kommunens enhet för frivillig och hälsofrämjande verksamhet och stadsbyggnadskontorets detaljplaneenhet.

Att bli diplomerad innebär att man får verktyg av RFSL så att man kan arbeta med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter på ett mer systematiskt sätt än man kanske gjort tidigare.

Enligt Ulrika Sultan på Komtek tycker många barn och ungdomar som finns i verksamheten, att ledarna redan är bra på HBTQ-frågor. Så varför behövs då diplomeringen?

– Det är aldrig bra nog, säger Ulrika, man kan alltid bli bättre. Och det handlar inte om vem som blir kär i vem eller om sex på det sättet, utan det handlar om att jag som människa får vara precis som jag är, och det är jätteviktigt i vår verksamhet, förklarar hon.

Hur går det till då?

– Som jag förstår det tar man kontakt med RFSL och köper en utbildning av dem, helt enkelt. Sen när man gått utbildningen, där all ordinarie personal är med, inklusive chefer, då får man den här diplomeringen.

– Och jag tror att det kommer att göra skillnad, säger Ulrika Sultan, enhetschef på Komtek.


DIPLOMERING
En grundläggande utbildning i HBTQ-frågor för personal inom kommunal verksamhet. Utbildningen ges vid tre tillfällen och ska öka medvetenheten kring HBTQ-personers livssituation och normer och hur dessa påverkar mötet människor emellan. Målet är att bättre kunna arbeta med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter. Leds av RFSL Örebro.

Diplomerade verksamheter i Örebro kommun:
- Enheten för frivillig och hälsofrämjande verksamhet.
- Demensboendet Elgströmska i Mellringe.
- Stadsbyggnadskontorets detaljplaneenhet.

CERTIFIERING
En processledd utbildning uppdelad på ett antal tillfällen som tar cirka 16 timmar totalt. Vid fyra tillfällen träffar också kursledarna nyckelpersoner i verksamheten som får verktyg att fortsätta arbetet på egen hand efter avslutad utbildning. Här erbjuds även utvärdering och uppföljande stöd och hjälp under tre års tid. Leds av RFSL i Stockholm.

Certifierade verksamheter i Örebro län:
- Ungdomsmottagningarna i Hallsberg, Karlskoga och Lindesberg, samt Knuffen i Örebro.
- STD-mottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro.
- Ängens vårdcentral i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".